Selepas Iran & Pakistan, PNG Pula Dilanda Gempa Bumi - Dunia | mStar

Selepas Iran & Pakistan, PNG Pula Dilanda Gempa Bumi

SYDNEY: Selepas Iran dan Pakistan digegarkan dengan gempa bumi yang kuat pada lewat Isnin, satu lagi gempa berlaku di Papua New Guinea (PNG) berukuran 6.6 magnitut pada skala richter pada Rabu.

Pada tahun 1998, sekurang-kurangnya 2,000 orang telah terkorban ditelan tsunami besar yang melanda PNG selepas negara kepulauan itu dilanda gempa bumi yang sangat kuat.

Gempa bumi yang terbaru ini dicatatkan berlaku pada kedalaman hanya 13 kilometer sahaja di dalam perut bumi, 23km dari pekan kecil Aitape dengan jumlah penduduk seramai 8,000 orang sahaja.

Dalam kejadian pada tahun 1998 itu, tsunami dengan ketinggian 10 meter telah memusnahkan sebahagian besar kawasan pantai berhampiran Aitape.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Blok Azmin sertai Bersatu - Sumber