Rakyat Perancis Menentang Perubahan Pencen, Cukai Diesel – Kaji Selidik - Dunia | mStar

Rakyat Perancis Menentang Perubahan Pencen, Cukai Diesel – Kaji Selidik

PARIS: Kebanyakan rakyat Perancis menentang inflasi yang meningkat bagi pencen sektor swasta, kata kaji selidik pada Sabtu, yang menyaksikan cabaran yang dihadapi oleh kerajaan menyediakan perubahan lebih meluas terhadap sistem pencen.

Kira-kira 75 peratus responden menolak tawaran itu pada Rabu yang mana kesatuan sekerja dan majikan bersetuju untuk menyesuaikan pencen sektor iaitu kurang daripada kadar inflasi, kata kaji selidik Ifop untuk akhbar Journal du Dimanche.

Perjanjian itu dilihat sebagai ujian bagi peluang kerajaan untuk membuat perubahaan yang sama kepada sistem yang lebih luas apabila ia memperkenalkan pembaharuan pada Julai untuk mengekang defisit pencen keseluruhan tahunan yang ditetapkan akan mencecah 20 bilion Euro (RM81.60 bilion) menjelang 2020.

Kaji selidik itu dijalankan ke atas 1,500 orang pada 14 dan 15 Mac, yang turut menunjukkan bahawa hampir tiga perempat daripada responden akan menentang kenaikan cukai pada diesel, yang merupakan satu lagi langkah untuk memperbaiki kekurangan fiskal seperti yang dicadangkan oleh juruaudit kerajaan.

Sebarang kenaikan cukai akan menjadi satu langkah kontroversi di sesebuah negara di mana diesel untuk 80 peratus penggunaan bahan api di jalan raya, dan menteri-menteri menegaskan perkara itu tidak akan berlaku pada tahun ini. - REUTERS

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain