Lelaki Saman Sebuah Masjid Di Aceh Guna Pembesar Suara Nyaris Diamuk Penduduk - Dunia | mStar

Lelaki Saman Sebuah Masjid Di Aceh Guna Pembesar Suara Nyaris Diamuk Penduduk

JAKARTA: Seorang lelaki nyaris diamuk para penduduk kampung apabila beliau keberatan menarik balik samannya terhadap pihak berkuasa berhubung penggunaan pembesar suara oleh sebuah masjid di kampungnya, di Aceh.

Sikap Sayed Hasan, 75, yang juga keberatan untuk memohon maaf atas tindakannya itu, turut menyebabkan para penduduk kampung mengancam untuk mengusirnya dari kampung itu jika beliau berkeras dengan keputusannya.

Peristiwa itu berlaku di dewan orang ramai Desa Gampong Jawa, di daerah kecil Kuta Raja, Banda Aceh pada Jumaat, semasa satu pertemuan di antara lelaki itu dengan para pemimpin tempatan, lapor agensi berita Antara.

Pertemuan yang dihadiri Timbalan Datuk Bandar Kota Banda Aceh, Illiza Sa'aduddin Djamal serta Ketua Majlis Pemesyuaratan Umala (MPU), Setiausaha Daerah dan para pegawai pentadbiran kampung di kawasan kompleks Masjid al-Muchsinin itu, dikawal anggota polis dan tentera serta anggota penguatkuasa kerajaan tempatan.

Illiza berkata Sayed Hasan menyaman Ketua Pejabat Kementerian Agama Banda Aceh (defendan pertama), Ketua MPU Aceh (defendan kedua), Ketua MPU Banda Aceh (defendan ketiga), Ketua Undang-undang Syariah Islam (defendan keempat), Ketua Kampung Gampong Jawa (defendan kelima), Imam Masjid (defendan keenam) dan Ketua Pengurus masjid (defendan ketujuh).

"Dalam pertemuan tadi Sayed Hasan telah menyatakan akan menarik balik samannya di Mahkamah Daerah Banda Aceh dan pengakuan itu dibuktikan dengan surat pernyataan bertandatangan beliau (Sayed Hasan). Beliau juga telah meminta maaf kepada penduduk," katanya.

Illiza berkata penduduk Gampong Jawa sangat marah kepada Sayed Hasan yang menyaman pihak berkuasa berhubung penggunaan pembesar suara oleh Masjid al-Muchsinin untuk mengumandangkan ceramah atau bacaan al-Quran selama 30 minit sebelum azan maghrib dan sebelum azan subuh.

"Ini kes pertama di Aceh dan anehnya rumah penuntut saman itu jauh dari masjid al-Muchsinin," katanya.

Kes saman alat pembesar suara masjid itu dibicarakan di Mahkamah Daerah Banda Aceh sejak 11 Februari lalu. Pihak yang menyaman itu juga dilaporkan keberatan dengan tindakan penduduk menggunakan pembesar suara pada acara tadarus al-Quran di bulan Ramadan. BERNAMA

Artikel Sebelum

Gempa Bumi Magnitud 5.0 Di Kalamata, Greece

Artikel Berikut

Pekan Pattani Digegar Letupan Empat Butir Bom

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel