Komputer Kitar Semula Bantu Rakyat Romania Kurang Bernasib Baik - Dunia | mStar

Komputer Kitar Semula Bantu Rakyat Romania Kurang Bernasib Baik

GALATI, Romania: Romania yang merupakan salah satu daripada negara termiskin di Kesatuan Eropah (EU), berharap lebih banyak inisiatif seperti program mengitar semula bagi membantu golongan dewasa yang menganggur dan mereka yang tidak bernasib baik.

“Orang ramai menyertai gerakan ini dan menjadikannya sebagai situasi menang-menang bahawa semua orang diberi peluang,” kata Elisabeta Lacatus, seorang guru di timur bandar Galati.

Lacatus membantu kanak-kanak autistik dan belia Romania yang tinggal di kawasan daif di Galati, di mana bantuannya itu dipengaruhi oleh pengalamannya sendiri yang membesarkan seorang anak lelaki yang menghidap autistik.

Dia mendapat bantuan daripada sebuah persatuan berpangkalan di Bucharest iaitu “Atelire fara froniere” (Bengkel Tanpa Sempadan) di mana aktiviti utamanya adalah mengitar semula komputer.

“Mereka mempunyai sebuah program yang membolehkan golongan gelandangan dan kurang upaya, termasuk yang tercicir daripada persekolahan untuk membaiki komputer, sebagai usaha untuk menyertai dalam pasaran buruh,” kata Lacatus.

Sejak 2009, program itu telah membantu 80 orang untuk kembali berintegrasi dalam komuniti dengan separuh daripada mereka mendapat peluang pekerjaan.

Komputer yang telah digunakan itu, disumbangkan oleh kedutaan-kedutaan dan syarikat-syarikat seperti peruncit Carrefour dan Acuhan, anak syarikat pengeluar kereta Renault iaitu Dacia dan syarikat gergasi tenaga, GDF Suez.

Selepas komputer-komputer itu dibaiki, ia disumbangkan kepada sekolah-sekolah dan komuniti tempatan. - AFP

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Korea Utara Lancar Ujian Nuklear

Artikel Berkaitan

Artikel Lain