Seluruh India & Dunia Sedang Memerhati Gerak Langkah Rahul Gandhi - Dunia | mStar

Seluruh India & Dunia Sedang Memerhati Gerak Langkah Rahul Gandhi

Rahul Gandhi. Foto AFP
Rahul Gandhi. Foto AFP

NEW DELHI: Pada Sabtu lalu, generasi seterusnya kepada dinasti keluarga Nehru iaitu Rahul Gandhi telah diangkat oleh partinya - Parti Kongres India - sebagai naib presiden yang baru.

Pelantikan tersebut telah disambut dengan tangisan air mata tanda kegembiraan oleh sebahagian besar pendokong parti itu kerana terkenangkan mendiang bapanya Rajiv Gandhi yang mati dibunuh ketika masih berkhidmat sebagai perdana menteri.

Kini, bukan sahaja anggota-anggota Parti Kongres yang menanti dengan penuh debar apakah langkah Rahul yang seterusnya malah seluruh India sedang memerhatikan gerak-gerinya bagaikan seorang superstar atau bintang filem yang terkenal.

Rahul telah pun diserahkan baton kuasa untuk membawa Parti Kongres ke era selanjutnya tetapi kemampuan dan pegangan politiknya masih belum lagi teruji.

Namun begitu sebahagian besar pendokong dan peminatnya telah pun menyamakannya dengan aura Barack Obama.

Hakikat bahawa tokoh muda berusia 42 tahun itu bersedia menerima bebanan dan tanggungjawab selaku naib presiden parti memberi indikasi yang jelas bahawa beliau telah bersedia untuk memimpin Parti Kongres sekaligus mengikuti jejak langkah bapanya, neneknya dan moyangnya selaku perdana menteri India.

Moyangnya, Jawaharlal Nehru adalah perdana menteri India yang pertama. Neneknya Indira Gandhi adalah perdana menteri India yang ketiga dan bapanya Rajiv adalah perdana menteri yang keenam.

Ibunya Sonia, di sebalik menyandang jawatan presiden Parti Kongres, tetapi enggan menyandang jawatan perdana menteri.

Jawatan tersebut diserahkan kepada Dr Manmohan Singh yang kini merupakan perdana menteri India yang ke-13.

Sebelum diserahkan jawatan politik terbaru ini Rahul agak keberatan untuk memikul sebarang jawatan politik di peringkat kerajaan walaupun beliau sudah pun menjadi ahli parlimen mewakili kawasan Amethi di Uttar Pradesh sejak 2004.

Lulusan Cambridge dan Harvard itu sebelum ini lebih selesa tidak terikat dengan sebarang protokol dan sering kali dilihat bersantai di restoran-restoran awam di New Delhi.

Tetapi kini nampaknya Rahul sudah bersedia untuk memikul beban politik yang lebih besar.

"Parti Kongres kini adalah nyawa dan kehidupan saya," kata Rahul.

Pilihan raya umum persekutuan hanya akan berlangsung awal tahun depan dan tempoh setahun ini adalah tempoh yang cukup selesa untuk Rahul memimpin parti itu.

Parti Kongres India kini dipimpin oleh ibunya Sonia seorang berbangsa Itali tetapi telah menyerahkan segala kehidupannya kepada India dan juga parti itu sejak kematian suaminya.

Artikel Sebelum

Populasi Beijing Cecah 20.69 Juta

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain