Korea Utara Longgarkan Syarat Penggunaan Telefon Mudah Alih Asing

PYONGYANG, Korea Utara: Korea Utara kini melonggarkan beberapa syarat berhubung telefon mudah alih asing dengan membenarkan pelawat untuk membawa masuk telefon mereka sendiri ke negara itu.

Bagaimanapun, peraturan keselamatan masih lagi melarang panggilan telefon mudah alih antara warga asing dan rakyat tempatan.

Sejak bertahun-tahun, Korea Utara meminta para pelawat supaya meninggalkan telefon mudah alih di sempadan sehingga pelepasan mereka, yang mengakibatkan kebanyakan pelancong sukar untuk berkomunikasi dengan dunia luar.

Amalan meninggalkan telefon itu merupakan sebahagian daripada pemeriksaan keselamatan yang menyeluruh yang akan dihadapi kebanyakan pelawat di bahagian imigresen di Korea Utara.

Ramai pelawat, termasuk Eric Schmidt, yang merupakan Pengerusi Eksekutif Google, yang berkunjung ke Korea Utara awal bulan ini, memilih untuk meninggalkan telefonnya di Beijing sebelum berlepas ke Pyongyang.

Kini, warga asing boleh membawa telefon yang diiktirafkan untuk masuk ke negara itu dan memberi kad Sim untuk digunakan di Korea Utara atau menyewa satu telefon dengan kad Sim yang membolehkan mereka menghubungi kebanyakan negara asing, kedutaan asing di Pyonyang, dan hotel-hotel antarabangsa di ibu negara Korea Utara, menurut penyedia perkhidmatan telefon mudah alih 3G, Koryolink.

Bagaimanapun, warga asing tidak dibenarkan berkomunikasi dengan rakyat tempatan menggunakan telefon mudah alih, yang mana perkhidmatan rangkaian mereka dikendalikan oleh rangkaian yang berbeza, dan mereka tidak mempunyai akses kepada Internet menggunakan kad Sim itu. - AP

Artikel Sebelum

Tiga Ditembak Di Texas

Artikel Berikut

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain