Pemimpin Hong Kong Bernazar Atasi Krisis Perumahan - Dunia | mStar

Pemimpin Hong Kong Bernazar Atasi Krisis Perumahan

HONG KONG: Pemimpin Hong Kong pada Rabu mengumumkan rancangan untuk menangani krisis perumahan di bandar ini dalam ucapan dasar yang bertujuan menenangkan kemarahan berikutan rentetan bantahan besar-besaran mendesak beliau berhenti.

Dalam ucapan secara meluas dilihat sebagai usaha untuk menangani peningkatan sentimen anti-Beijing, Ketua Eksekutif Leung Chun-ying menegaskan komitmen menangani harga perumahan yang terlampau tinggi di Hong Kong.

Ucapan polisi beliau, yang menggariskan pelan tindakan untuk tempoh lima tahun akan datang muncul seminggu selepas penggubal undang-undang pro-demokrasi gagal dalam usaha pemecatan dan selepas beberapa protes jalanan besar-besaran menekan untuk demokrasi yang lebih besar.

Leung mengambil alih jawatan pada Julai selepas beliau dipilih oleh 1,200 anggota jawatankuasa pilihan raya yang dikuasai oleh pro-Beijing golongan elit, di tengah-tengah kemarahan yang semakin meningkat ke atas apa yang dianggap sebagai China campur tangan dalam hal ehwal tempatan negara itu.

"Selagi kita terus memberi tumpuan kepada pembangunan, elakkan perpecahan dan berusaha untuk keputusan, Hong Kong akan dapat mengekalkan pertumbuhan ekonomi," kata pemimpin berusia 58 tahun itu.

"Selagi masalah perumahan berterusan, kita tidak mempunyai alternatif tetapi untuk menyekat permintaan luaran dan membendung aktiviti spekulasi," katanya.

Beliau berkata kerajaan agresif dalam meningkatkan bekalan tanah dalam tempoh beberapa tahun akan datang dengan menyediakan 128700 unit kediaman baru. -AFP

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Isteri Adun Panti meninggal dunia