CFA Institute Lancar Sijil Baru Bagi Industri Perkhidmatan Kewangan - Dunia | mStar

CFA Institute Lancar Sijil Baru Bagi Industri Perkhidmatan Kewangan

SINGAPURA: CFA Institute, persatuan global bagi profesional dan pentadbir pelaburan CFA Programme pada Rabu mengumumkan pelancaran Sijil Pelaburan Claritas (Claritas).

Standard pendidikan antarabangsa baru ini bagi industri perkhidmatan kewangan akan dibuka untuk pendaftaran global pada Mei 2013.

CFA dalam satu kenyataan berkata Claritas disasarkan kepada pelbagai golongan dalam industri perkhidmatan kewangan yang bekerja bersama-sama dengan mereka yang berada dalam industri pelaburan.

Ketika ini 68 organisasi dan lebih 3,000 calon mengambil bahagian dalam program perintis.

Organisasi ini menyokong pembangunan program tumpuan industri dan termasuk pengurus aset, industri kewangan, media dan kumpulan pakar perunding.

Peserta juga terdiri dari pelbagai negara termasuk Singapura, Australia, Kanada, China, Denmark, Jerman, Hong Kong, India, Ireland, Pakistan, Afrika Selatan, Korea Selatan, Switzerland, UAE, UK, Uruguay da AS.

Peperiksaan perintis pertama dijadualkan pada lewat Mac.

CFA Institute melancarkan Claritas, sebahagiannya untuk membantu menangani isu-isu amanah dan integriti.

Ia akan menyediakan tahap pendidikan asas yang bertujuan meningkatkan tahap pengetahuan dan pemahaman mengenai industri pelaburan bagi banyak disiplin profesional dalam perkhidmatan kewangan.

Ini termasuk perundingan, pematuhan, pemasaran dan jualan, undang-undang, sumber manusia, teknologi maklumat dan operasi. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain