Pandangan Zam Bersifat Peribadi - Duta Besar Malaysia

JAKARTA: Duta Besar Malaysia ke Indonesia Datuk Syed Munshe Afdzaruddin Syed Hassan berkata komen bekas Menteri Penerangan Tan Sri Zainuddin Maidin terhadap bekas Presiden Indonesia BJ Habibie merupakan pandangan peribadi Zainuddin.

Katanya pandangan Zainuddin itu tidak mewakili pandangan kerajaan Malaysia. Syed Munshe Afdzaruddin berkata demikian di sini pada Rabu sebagai reaksi kepada beberapa anggota Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) Indonesia berhubung komen Zainuddin itu.

Media tempatan hari ini menyiarkan laporan bahawa komen bekas Menteri Penerangan Malaysia itu, yang disiarkan dalam akhbar Utusan Malaysia Online baru-baru ini, telah menimbulkan kemarahan beberapa anggota Parlimen Indonesia yang juga mahu kerajaan Indonesia menghantar nota bantahan kepada kerajaan Malaysia.

Mereka menganggap komen Zainuddin dalam tulisannya yang mengaitkan Habibie dengan seorang pemimpin pembangkang di Malaysia sebagai penghinaan terhadap bekas presiden negara mereka.

Bagaimanapun, Menteri Luar Negeri Indonesia Marty Natalegawa dalam reaksinya semalam telah meminta semua pihak di Indonesia supaya mengambil sikap berfikir secara tenang.

"Saya anggap ini pandangan peribadi dari yang bersangkutan (dari Zainuddin). Kita pilih cara yang paling baik untuk menyikapi hal ini. Tidak perlu membalas kerana ini tulisan peribadi seorang bekas menteri penerangan Malaysia," kata Marty sebagaimana dipetik oleh akhbar harian Media Indonesia pada Rabu. -BERNAMA

Artikel Berikut

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain