Malaysia Hantar Bantuan Kepada Mangsa Taufan Bopha - Dunia | mStar

Malaysia Hantar Bantuan Kepada Mangsa Taufan Bopha

PETALING JAYA: Malaysia pada Jumaat menghantar bantuan makanan serta keperluan lain bernilai RM350,000 kepada mangsa taufan Bopha yang melanda wilayah selatan Filipina Isnin lepas.

Bantuan seberat 13 tan metrik itu dihantar menggunakan pesawat Charlie milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang berlepas bersama 16 sukarelawan daripada Angkatan Tentera Malaysia, Majlis Keselamatan Negara dan warga media.

Timbalan Menteri Luar Senator A. Kohilan Pillay hadir di Pangkalan TUDM Subang di sini bagi mengucapkan selamat jalan kepada anggota misi yang dijadual kembali ke tanah air esok.

Kohilan sebelum itu merasmikan Pusat Pengumpulan dan Penyimpanan Barangan Bantuan Kemanusiaan semasa Bencana Asean yang dikelola AHA Centre (Pusat Penyelarasan Bantuan Kemanusiaan dalam Pengurusan Bencana Asean) dan Program Makanan Sedunia Negara Bersatu.

"Lokasi Malaysia amat strategik dan bebas daripada ancaman bencana alam seperti gempa bumi dan gunung berapi, maka ini menjadi satu kelebihan kita dalam meneruskan misi bantuan kepada negara yang memerlukan," kata Kohilan pada majlis itu.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif AHA Centre Said Faisal yang turut hadir, berkata pusat yang berpangkalan di Jakarta, Indonesia tersebut berfungsi sebagai pengesan awal bencana alam sebelum menyelaraskan misi bantuan kemanusiaan ke negara terjejas.

"AHA Centre yang ditubuhkan pada 2011 adalah platform terbaik mengukuhkan hubungan antara negara Asean terutamanya dalam pengurusan bencana alam," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Ketua Mafia Itali Ditangkap Di Bali

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain