Thailand Sambut Status Palestin Dalam PBB - Dunia | mStar

Thailand Sambut Status Palestin Dalam PBB

BANGKOK: Thailand menyambut baik resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang memberi status Negara Pemerhati Bukan Anggota badan dunia itu kepada Palestin.

"Sokongan Thailand terhadap resolusi itu adalah berdasarkan hak rakyat Palestin yang tidak boleh dinafikan untuk menentukan nasib sendiri dan memiliki sebuah negara merdeka, demokratik, berdaya maju dan aman, yang wujud di samping negara Israel secara aman dan selamat," kata satu kenyataan akhbar.

Kenyataan itu, yang dikeluarkan Jabatan Penerangan, Kementerian Hal Ehwal Luar Negara berkata Thailand gembira kerana dapat menyertai masyarakat antarabangsa dalam menyokong resolusi berkenaan, yang diterima pakai PBB apabila 138 daripada 193 negara anggotanya menyokong, sembilan menentang dan 41 mengambil pendirian berkecuali.

Thailand menegaskan rundingan antara Israel dan Palestin perlu disambung semula kerana ia merupakan langkah penting ke arah mewujudkan keamanan serta kestabilan berkekalan di Timur Tengah.

Thailand juga menggesa semua pihak terbabit supaya mempertingkat usaha untuk mewujudkan suasana kondusif bagi mencapai kejayaan menyeluruh dalam proses damai yang menjadi idaman rakyat Israel dan Palestin, kata kenyataan itu.

Sehubungan itu, Thailand menyambut baik sebarang usaha untuk memastikan perjanjian gencatan senjata yang dicapai baru-baru ini berkaitan Semenanjung Gaza, dipatuhi sepenuhnya oleh semua pihak, kata kenyataan tersebut. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

40 Terbunuh Dalam Letupan Bom Di Iraq

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain