Thailand Eksport Lebih Banyak Beras Ke China - Dunia | mStar

Thailand Eksport Lebih Banyak Beras Ke China

BANGKOK: Thailand telah menandatangani satu perjanjian, menjual lebih banyak kuantiti beras ke China semasa lawatan rasmi oleh Perdana Menteri Wen Jiabao, tetapi ia masih tidak mencapai sasaran jualan.

Perdana Menteri Thailand Yingluck pada Rabu berkata kedua-dua kerajaan bersetuju untuk memperluaskan perdagangan beras di peringkat negeri dan swasta.

Thailand telah diminta untuk membekalkan sekurang-kurangnya 5 juta tan beras ke China dalam tempoh tiga tahun akan datang, tetapi angka itu menurun daripada perjanjian sebelum lawatan Wen.

Kerajaan berkata syarikat dari China pada Selasa bersetuju untuk mengimport 260,000 tan beras Thai bernilai hampir 6.44 baht ($203 juta).

Skim subsidi beras Thailand bermakna kerajaan membayar petani harga yang lebih tinggi daripada beras dijual pada harga di pasaran dunia, mengancam kedudukan di negara ini sebagai antara pengeksport beras teratas.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain