Banjir Di Venice Mulai Surut - Dunia | mStar

Banjir Di Venice Mulai Surut

ROME: Banjir di Venice pada Selasa telah surut daripada rekod tertinggi sepanjang hujung minggu lalu yang telah menyebabkan banyak bandar di tenggelami serta empat orang ditemui mati akibat banjir dan hujan lebat di Tuscany, Itali.

Paras air di Venice mencapai paras 149 sentimeter pada Ahad - paras tertinggi sejak 2008 - mencetuskan amaran merah di bandar tersebut.

Paras tertinggi maksimum yang diramal di Venice pada minggu ini adalah 90 sentimeter (35 inci) pada Selasa, 85 pada Rabu, 80 pada Khamis dan 60 pada Jumaat.

Banjir bulan ini telah menghidupkan semula kontroversi kelewatan dalam menyiapkan sistem empangan berbilion-bilion euro (dollar) di sekitar lagun di Venice.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa