Jumlah Kematian Di Myanmar Dijangka Meningkat Selepas Gempa Susulan - Dunia | mStar

Jumlah Kematian Di Myanmar Dijangka Meningkat Selepas Gempa Susulan

YANGON: Gempa susulan menggegarkan bandar Myanmar selepas gempa bumi yang mengorbankan sekurang-kurangnya 11 orang, dengan kadar kematian mungkin meningkat pada Isnin memandangkan beberapa pekerja telah hilang selepas jambatan yang sedang dalam pembinaan runtuh di Sungai Irrawaddy. Gempa bumi dengan magnitud 6.8 pada awal hari Ahad melanda barat laut Mandalay, bandar kedua terbesar di Myanmar, kira-kira 60 km (37 batu) berhampiran bandar Shwebo. Ia turut dirasai di Thailand dan negara-negara jiran lain. Beberapa gempa susulan besar telah dirasai pada hari yang sama dan televisyen negeri berkata satu gempa bumi dengan 5.7 magnitud melanda sejurus selepas tengah malam. "Kami boleh mengesahkan bahawa 11 orang telah terkorban, manakala lebih 50 cedera dan empat masih hilang," seorang pegawai kanan di Kementerian Pelepasan dan Penempatan Semula memberitahu Reuters, tidak mahu mendedahkan identiti kerana beliau tidak dibenarkan bercakap kepada media. Kerosakan akibat gempa bumi susulan tidak serius seperti yang pertama, tetapi bandar-bandar kecil berhampiran pusat gempa mengalami penderitaan. Di Thabeikkyin, sebuah bandar dengan 4,200 penduduk di tebing timur Irrawaddy di utara Mandalay, tiga orang mati dan 35 cedera, menurut media rasmi yang berkata Naib Presiden Sai MAUK Kham telah melawat bandar tersebut pada hari Ahad. Kira-kira 100 buah rumah, empat buah sekolah dan 21 bangunan agama Buddha telah dilaporkan rosak di sana. Seorang pegawai polis di Shwebo pada Ahad berkata dua orang telah meninggal dunia dan 20 telah cedera berhampiran Kyauk Myaung. Jambatan Radana Thinga yang sedang dibina di sungai di kawasan itu telah runtuh dan lima pekerja telah hilang, katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain