Gergasi Perbankan Swiss UBS Umumkan Pengurangan Pekerja Sehingga 10,000 Orang Menjelang 2015 - Dunia | mStar

Gergasi Perbankan Swiss UBS Umumkan Pengurangan Pekerja Sehingga 10,000 Orang Menjelang 2015

ZURICH: Agensi berita AFP melaporkan, gergasi perbankan Swiss - UBS telah mengumumkan bahawa ia bakal mengurangkan 10,000 pekerjaan di seluruh dunia sehingga tahun 2015 akibat kerugian yang dialaminya tahun ini.

Laporan kewangan pada tiga suku pertama tahun ini menunjukkan yang UBS telah mengalami kerugian bersih sehingga 2.2 bilion Swiss franc berbanding keuntungan bersih berjumlah 1 bilion Swiss franc yang dicapainya untuk tempoh yang sama iaitu Julai-September tahun lalu.

"Keputusan yang terpaksa kami ambil ini adalah satu keputusan yang sangat sukar kerana falsafah pengurusan kami segala-galanya adalah tentang masyarakat dan manusia," kata Ketua Pegawai Eksekutif UBS, Sergio Ermotti dalam satu kenyataan.

Bank yang berpangkalan di Zurich itu menegaskan langkah untuk mengurangkan kakitangannya sehingga kepada 54,000 orang sahaja menjelang 2015 adalah satu langkah yang perlu sebagai sebahagian daripada pelan pengstrukturan semula UBS.

Buat masa ini bank tersebut mempunyai 63,745 orang kakitangan di seluruh dunia.

Pelan pengstrukturan semula UBS itu dijangka akan dapat menyelamatkan kos operasi sehingga 5.4 bilion Swiss francs (atau 4.5 bilion euros/AS$5.8 bilion) dalam tempoh tiga tahun akan datang.

UBS, yang telah pun mengurangkan 5,500 pekerja tahun lalu tidak menjelaskan pada bahagian manakah yang akan terjejas teruk ekoran daripada langkah mengurangkan pekerja ini.

Agensi berita Swiss - ATS sementara itu menganggarkan sekurang-kurangnya 2,500 pekerjaan akan dikurangkan di UBS Switzerland sahaja.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Banjir Di Venice Mulai Surut

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain