Internet Mudah Alih Atasi Media Konvensional Di India - Dunia | mStar

Internet Mudah Alih Atasi Media Konvensional Di India

NEW DELHI: Peranti pintar kini pantas memintas media konvensional di India dengan 20 juta daripada anggaran 48 juta pengguna internet mudah alih telah mengalih 50 peratus daripada masa membaca surat khabar dan menonton televisyen kepada skrin mudah alih mereka.

Mereka melayari untuk mendapatkan kandungan hiburan, semua kategori berita, pelancongan dan sukan, demikian menurut kajian mengenai tingkah laku Internet Mudah Alih dan kajian penggunaannya yang dijalankan oleh ViziSense, platform pengukuran pengiklanan dan penonton dalam talian terkemuka India.

Daripada semua pengguna Internet mudah alih di India, 87 peratus adalah secara online di telefon mudah alih setiap hari dan 70 peratus daripada pengguna internet mudah alih setiap hari ini dalam kumpulan umur 24-34 tahun.

"Hampir separuh pengguna ini memilih berada dalam talian melalui telefon bimbit mereka setiap 2-3 jam dan tempoh tersebut lebih daripada sejam. Hampir 60 peratus pengguna ini telah berada pada medium ini lebih setahun," kata ViziSense dalam satu kenyataan.

Media sosial dan e-mel merupakan pemacu utama Internet mudah alih, kata kajian itu, yang menggabungkan kaji selidik dalam talian yang dijalankan dengan ahli panel dalam talian ViziSense India (pengguna internet dengan telefon mudah alih) dan mencatatkan respons daripada 2,024 pengguna yang melayari Internet melalui telefon mudah alih mereka.

Bagaimanapun, penggunaan kandungan mula beralih kepada dua skrin baru - Mudah alih dan Tablet - dan kategori yang menyaksikan kekerapan atau penggunaan harian termasuk Berita, Permainan dan Hiburan, Pengembaraan, Pendidikan dan Carian, katanya.

Pengguna ini juga memilih e-dagang mudah alih dengan hampir 80 peratus melaksanakan beberapa bentuk urusniaga kewangan melalui telefon mudah alih mereka seperti pembayaran bil utiliti, membeli produk dan perkhidmatan dan 28 peratus daripada pengguna internet mudah alih menggunakan 'wang mudah alih'.

Penembusan tablet, dan peningkatan permintaan bagi produk itu, memastikan industri IT dan media menarik.

Kaji selidik itu juga mendedahkan bahawa 14 peratus daripada pengguna sudah memiliki tablet manakala 60 peratus lagi merancang untuk membeli tablet tidak lama lagi.

Kaji selidik itu juga mendapati dua trend utama iaitu peralihan kepada skrin dan cetakan bahasa Inggeris beralih ke telefon mudah alih melalui aplikasi dan tapak Protokol Aplikasi Tanpa Wayar (WAP), terutama dalam kandungan gaya hidup, pengembaraan dan sukan.

India mempunyai asas pengguna telefon mudah alih kedua terbesar di dunia dengan lebih 929.37 juta pengguna sehingga Mei 2012.

Negara itu mempunyai asas pengguna internet ketiga terbesar di dunia dengan lebih 121 juta pada Disember 2011. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain