Helikopter Dengan Tiga Penumpang Hilang Di PNG

SYDNEY: Sebuah helikopter dengan dua penumpang rakyat Australia dan seorang rakyat New Zealand pada Sabtu, telah hilang di tanah tinggi Papua New Guinea (PNG), menurut operator.

Hevilift, syarikat yang mengendalikan pengangkutan udara yang berpangkalan di Singapura untuk tujuan perlombongan dan tenaga, berkata Bell 206 Bell telah hilang pada petang Jumaat di kawasan pergunungan Southern Highlands dengan tiga pekerja di atas kapal.

"Carian udara serta-merta telah dimulakan oleh Hevilift dengan semua pesawat yang ada meneruskan carian pagi ini," kata Hevilift.

"Pesawat itu masih belum ditemui dan pencarian masih diteruskan."

Pegawai penerbangan di PNG berkata helikopter itu telah hilang selepas ia terbang dari tapak projek InterOil ke Mount Hagen, dan di dalamnya terdapat dua warga Australia dan seorang warga New Zealand.

"Pada masa ini kita tidak tahu status ketiga-tiganya," termasuk juruterbang, seorang jurucakap dari pihak berkuasa penerbangan awam memberitahu Australian Associated Press.

Pejabat asing Australia berkata pihaknya "menyedari laporan sebuah helikopter yang hilang di Papua New Guinea dengan 2 warga Australia dalam pesawat pada petang 6 Julai".

"Kami juga faham orang yang ketiga adalah dari New Zealand," kata jurucakap pejabat asing kepada AFP.

Artikel Berikut

Artikel Lain