Kanada Haramkan Penari Bogel Asing - Dunia | mStar

Kanada Haramkan Penari Bogel Asing

OTTAWA: Penari bogel asing tidak lagi dibenarkan di Kanada, Menteri Imigresen Jason Kenney berkata, pada Rabu.

Bermula 14 Julai ini, warga asing yang bercadang untuk bekerja di kelab, sebagai penari bogel, pengiring dan perkhidmatan rumah urut, tidak lagi dibenarkan untuk mendapatkan permit kerja sementara, Kenney berkata dalam satu kenyataan.

Perubahan dasar itu bertujuan "untuk melindungi pekerja asing yang terdedah dari risiko penderaan dan eksploitasi dalam perniagaan berkaitan perdagangan seks."

Ia telah dimasukkan ke dalam rang undang-undang yang diluluskan bulan lalu.

Pada Rabu juga, Kementerian Sumber Manusia Kanada memperkenalkan peraturan baru yang berkesan yang akan menghalang majikan yang dikaitkan dengan perdagangan seks daripada mengambil pekerja asing sementara.

Pada 2007 cubaan kerajaan untuk mengharamkan penari bogel asing telah gagal apabila pemilik kelab di Kanada berkata mereka bergantung kepada pekerja dari Eropah Timur dan Asia untuk menghiburkan tetamu mereka.

"Mereka cantik, eksotik dan sangat profesional," kata seorang pemilik kelab kepada AFP pada masa itu, tanpa mahu dikenali.

"Melarang mereka memasuki Kanada hanya menyebabkan mereka tidak mempunyai banyak pilihan untuk melepaskan diri daripada kehidupan miskin di negara asal mereka."

Beberapa kelab kini berkata, mereka hanya menggaji bakat tempatan.

Artikel Sebelum

India Perlu Gelombang Kedua Perubahan

Artikel Berikut

Loji Penapis Minyak Bangkok Terbakar

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain