Pekerja Kanak-Kanak Di Indonesia Hampir 1 Juta Orang - Dunia | mStar

Pekerja Kanak-Kanak Di Indonesia Hampir 1 Juta Orang

JAKARTA: Jumlah pekerja kanak-kanak di Indonesia yang berusia 10-14 tahun pada tahun lepas berjumlah 878,100 orang dan angka itu adalah amat tinggi, kata Menteri Perancangan Pembangunan Nasional (PPN), Armida Salsiah Alisjahbana.

Sementara itu, jumlah kanak-kanak pada lingkungan usia sama yang sedang mencari pekerjaan mencapai 174,500 orang, katanya dalam suatu perbincangan di Jakarta, Rabu.

Menurut Banci Penduduk Tahun 2010, jumlah kanak-kanak berusia 10-14 tahun ialah 22 juta orang.

"Ini bererti hampir lima peratus kanak-kanak Indonesia yang berusia 10-14 tahun yang bekerja dan sedang mencari pekerjaan. Jumlah ini menurut saya adalah jumlah yang cukup tinggi," tegasnya.

Menurut beliau, keadaan seperti itu tidak boleh dibiarkan terus dan harus mendapat perhatian khusus kerana pada usia itu, kanak-kanak masih duduk di bangku sekolah.

Untuk mengatasi masalah itu, beliau berkata kerajaan pada dasarnya sudah mempunyai pelbagai program yang terarah dan berkesinambungan.

Munculnya pekerja kanak-kanak dalam kegiatan ekonomi, kata beliau adalah disebabkan faktor kemiskinan dan sehubungan usaha mengatasinya perlu dikaitkan dengan program-program pembanterasan kemiskinan.

"Pada prinsipnya, kanak-kanak harus diberikan kesempatan seluas-luasnya mendapat pendidikan agar semua kanak-kanak dapat mengikuti program pendidikan asas sekurang-kurangnya sembilan tahun, sehingga jumlah pekerja kanak-kanak mengalami penurunan," jelas beliau lagi. "Jika pekerjaannya ringan tentu dapat difahami, misalnya sekadar membantu orang tuanya, dan yang terpenting tidak mengganggu anak-anak bersekolah," katanya.

Armida menjelaskan bahawa angkatan pekerja di Indonesia adalah penduduk yang berusia 15 tahun ke atas. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain