Krew TV Hilang Di Pulau Di Filipina - Dunia | mStar

Krew TV Hilang Di Pulau Di Filipina

MANILA: Tiga lelaki bagi rangkaian berita Al Arabiya yang berpangkalan di Dubai, termasuk dari Jordan, hilang di sebuah pulau di Filipina jauh yang terkenal dengan militan Islam dan penculikan, kata polis Jumaat.

Baker Atyani dan dua krew dari Filipina gagal untuk kembali ke hotel mereka di Pulau Jolo pada Selasa, kata ketua polis wilayah Antonio Freyra.

"Datuk Bandar Jolo menawarkan khidmat keselamtan kepada mereka, tetapi mereka menolak, mengatakan mereka tidak akan pergi jauh dari hotel mereka," Penguasa Kanan Freyra memberitahu AFP melalui telefon.

Pihak berkuasa tempatan melakukan pencarian di bilik mereka di pusat bandar Jolo selepas pemilik hotel membuat laporan kepada polis bahawa mereka gagal untuk kembali pada waktu petang, katanya.

Krew-krew terbabit tiba di Jolo dengan kapal terbang pada Isnin dan memberitahu pihak berkuasa mereka bahawa berada di sana untuk merakamkan dokumentari untuk televisyen Al Arabiya, kata Freyra.

Jolo adalah kubu kuat Abu Sayyaf, sebuah gerakan Islam militan kecil yang telah dipersalahkan terhadap kebanyakan serangan paling buruk pengganas di negara ini serta penculikan warga asing.

Freyra berkata belum ada maklumat sama ada mereka telah diculik, tetapi berkata orang asing yang meneroka ke pulau yang terletak jauh selatan adalah sasaran untuk Abu Sayyaf dan kumpulan lain yang terbabit dengan penculikan.

"Jika orang Amerika atau orang asing lain datang ke sini, adalah biasa bagi kami menawarkan khidmat keselamatan .... Kita semua tahu bahawa di sini masih terdapat masalah penculikan," katanya.

Artikel Berkaitan

Artikel Lain