Guru Dipecat Tayang Video Penyembelihan Manusia Kepada Pelajar - Dunia | mStar

Guru Dipecat Tayang Video Penyembelihan Manusia Kepada Pelajar

MONTREAL: Seorang guru telah dipecat kerana menunjukkan video yang dipercayai polis menggambarkan penyembelihan pelajar Cina, di dalam kelas di sekolah tinggi, kata pegawai sekolah.

Polis mengesyaki Magnotta Luka yang membunuh Jun Lin dan menyiarkan video dalam talian dengan menunjukkan bagaimana dia menikam Lin dan mengadakan hubungan seks dengan mayat.

Kes ini telah menarik perhatian seluruh dunia apabila bahagian badan Lin telah diposkan ke ibu pejabat dua parti politik di Kanada, dan menyebabkan pemburuan antarabangsa apabila suspek melarikan diri ke Eropah.

Magnotta telah ditangkap di Berlin minggu lalu.

Guru itu telah dipecat dengan bayaran gaji pada 4 Jun, hari yang sama beliau menunjukkan video itu kepada pelajarnya.

Lembaga sekolah mengeluarkan satu kenyataan, pada Jumaat menyatakan pihak sekolah telah terputus semua hubungan dengan guru berusia 29 tahun itu. Nama guru tidak didedahkan.

"Perbuatan guru itu adalah sikap yang tidak boleh diterima dan memerlukan langkah diambil," kata Presiden lembaga pengarah sekolah Marguerite-Bourgeoys Diane LaMarche-Venne dalam kenyataan itu.

Lembaga melihat kesan terhadap perbuatan itu yang memberikan impak ke atas pelajar ketika membuat keputusan.

Kakitangan di Sekolah Tinggi Cavelier-de LaSalle berkata bahawa satu pasukan ahli psikologi disediakan untuk menangani sebarang masalah yang timbul.

Video itu begitu membimbangkan, menurut polis di Montreal, yang mana detektif berpengalaman yang menyaksikannya turut mengakui ia sebagai sesuatu yang teruk.

Ramai pelajar mempertahankan guru muda yang popular itu dan berkata mereka yang menggesa beliau untuk menunjukkan video.

Terdahulu, pada Khamis, satu perhimpunan diadakan oleh beberapa pelajar pada waktu makan tengahari dan mengadakan petisyen meminta guru mereka dikembalikan semula.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain