Pasukan Penyelamat Peru Temui Semua Mayat Nahas Helikopter - Dunia | mStar

Pasukan Penyelamat Peru Temui Semua Mayat Nahas Helikopter

PERU: Pasukan pencari dan meyelamat, pada Ahad menemui mayat terakhir daripada 14 orang yang meninggal dunia dalam kemalangan helikopter yang tinggi di kawasan bersalji, di Andes, pegawai Peru berkata.

Polis Jeneral Hector Dulanto berkata mayat terlebih dahulu dibawa ke Ocongate, pekan yang paling hampir dengan kemalangan, tetapi dipindahkan oleh van polis ke rumah mayat di Cuzco, ibu negara.

Pegawai berkata, masih tiada lagi mayat dikenal pasti. Helikopter meletup dan keseluruhan badan terbakar, kata polis.

Pendakwa, Cesar Guevara memberitahu televisyen N pada Sabtu, selepas pasukan carian tiba di lokasi kemalangan bahawa penyiasat akan menjalankan ujian DNA untuk membantu mengenal pasti mangsa.

Helikopter Sikorsky S-58ET membawa lapan warga Korea Selatan dan tiga Peru serta rakyat Belanda, Sweden dan Republik Czech apabila ia terhempas pada Rabu di gunung Mama Rosa pada ketinggian kira-kira 16,000 kaki (4,900 meter).

Rakyat Korea sedang meneroka tapak untuk kemungkinan membina loji hidroelektrik.

Mereka bekerja dengan Samsung C & T Corp, Korea Water Resources Corp., Korea Engineering Consultants dan Seoyeong Co.

Seramai 18 saudara-mara warga Korea Selatan yang menaiki helikopter itu terbang ke Peru untuk menuntut mayat, kata Konsul Korea Selatan, Hwangroh Lee, yang pergi ke Cuzco, bandar penerbangan helikopter.

Artikel Berkaitan

Artikel Lain