Thailand Kekal Pengeksport Beras Nombor Satu Dunia - Dunia | mStar

Thailand Kekal Pengeksport Beras Nombor Satu Dunia

BANGKOK: Thailand mengekalkan kedudukannya sebagai pengeksport beras nombor satu dunia setakat Mei tahun ini.

Setiausaha Tetap Kementerian Perdagangan Yanyong Puangraj pada Selasa berkata, dari 1 Jan hingga 17 Mei, Thailand mengeksport 2.6 juta tan beras bernilai 53.6 bilion Baht (RM5.36 bilion).

Amerika menduduki tempat kedua dengan jumlah eksport dua juta tan, diikuti Vietnam yang mengeksport 1.6 juta tan bijirin itu dalam tempoh sama, katanya.

Beliau mengunjurkan Thailand mengeksport sekurang-kurangnya sembilan juta tan beras sepanjang tahun ini dan mengekalkan kedudukannya sebagai pengeksport terbesar bahan makanan itu.

Banjir besar tahun lepas, yang menenggelami sepertiga negara ini, termasuk sesetengah kawasan hingga tiga bulan lamanya, tidak banyak menjejaskan pengeluaran padi negara ini.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain