Rakyat Israel Kebingungan Selepas Netanyahu Umum Bentuk K'jaan Campuran Dengan Pembangkang - Dunia | mStar

Rakyat Israel Kebingungan Selepas Netanyahu Umum Bentuk K'jaan Campuran Dengan Pembangkang

JERUSALEM: Rakyat Israel kini dikatakan berada di dalam kebingungan selepas kerajaan yang diterajui oleh Benjamin Netanyahu secara mengejut semalam mengumumkan pembentukan kerajaan campuran dengan parti pembangkang iaitu Parti Kadima sekaligus membatalkan pilihan raya awal yang dijadualkan hujung tahun ini.

Netanyahu dan pemimpin Parti Kadima, Shaul Mofaz pada Selasa mengumumkan keputusan mereka untuk membentuk sebuah kerajaan campuran dalam usaha untuk mengekalkan kestabilan politik dan mengelakkan pilihan raya awal.

Dalam satu tinjauan yang dijalankan oleh akhbar Maariv pada Rabu, 30.7 peratus responden telah menyatakan sokongan mereka ke atas pembentukan kerajaan campuran baru itu manakala 29.9 peratus lagi menentang. Sebanyak 31 peratus lagi responden menyatakan pandangan yang bercampur baur.

Namun, lebih separuh daripada responden iaitu 50.9 peratus menegaskan bahawa tindakan tersebut adalah tepat jika kepentingan negara dan juga kestabilan diambil kira.

Satu lagi tinjauan yang dijalankan oleh akhbar HaYom turut memperolehi jawapan yang hampir serupa dengan 39.6 peratus menyatakan sokongan mereka kepada pembentukan kerajaan campuran yang baru manakala 31.9 peratus menentang dan 28.4 peratus bingung dan tidak pasti.

Tinjauan ketiga yang dijalankan oleh stesen televisyen Channel 10 pula mendapati, 44 peratus menyokong langkah tersebut, 37 peratus menentang dan 19 peratus lagi tidak pasti atau tiada pandangan.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain