Pekerja Tuntut Kenaikan Upah, Penghapusan 'Outsourcing' - Dunia | mStar

Pekerja Tuntut Kenaikan Upah, Penghapusan 'Outsourcing'

JAKARTA: Puluhan ribu pekerja di beberapa bandar di Indonesia mengadakan tunjuk perasaan sempena Hari Pekerja Sedunia, Selasa, bagi menuntut pelbagai penambahbaikan terutamanya kenaikan upah dan penghapusan sistem kerja penyumberan luar atau 'outsourcing'.

Selain demonstrasi besar-besaran di Jakarta, yang bertumpu di hadapan Istana Merdeka; di bandar Semarang, Jawa Tengah; kira-kira 3,000 pekerja yang bergabung dalam Perikatan Gerakan Buruh Semarang menuntut agar Upah Minimum Kota (UMK) Semarang tahun 2013 boleh mencapai Rp1.5 juta (RM535) hingga Rp2 juta (RM714) sebulan.

Para pekerja yang melakukan demonstrasi depan Pejabat Balai Kota Semarang, menganggap upah minimum kota Semarang Tahun 2012 yang ditetapkan tahun lalu pada kadar Rp991.500 (RM354) sebulan tidak wajar, kata Penyelaras Gerakan Buruh Semarang Heru Budi Utoyo dalam ucapannya di situ.

Selain masalah upah minimum kota, para pekerja juga menuntut penghapusan sistem kerja kontrak dan outsourcing, kerana sistem itu sangat merugikan mereka.

"Sistem berkenaan telah menghilangkan hak-hak buruh untuk mendapatkan upah yang wajar dan penyambungan kerja kerana akan sulit mencari kerja apabila tempoh kontrak tamat kerana faktor usia," katanya.

Pekerja juga menuntut pelaksanaan undang-undang di bidang tenaga kerja terutama dalam memenuhi hak-hak normatif bagi pekerja misalnya hak pekerja perempuan seperti cuti haid, cuti bersalin, dan cuti keguguran.

Di Tangerang, Banten, ribuan pekerja yang bergabung dalam Perikatan dan Kesatuan Sekerja Kota Tangerang bertindak menyekat sebatang jalan menuju Lapangan terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta di Cengkareng dan menyebabkan lalu lintas sesak sepanjang 5 km selama setengah jam.

Sebagai reaksi kepada tuntutan pekerja, Ketua Umum Persatuan Pengusaha Indonesia (Apindo), Sofjan Wanandi berkata, kerajaan perlu mengubah Undang-undang No 13 Tahun 2003 tentang Tenaga Kerja untuk menghapus sistem "outsourcing".

Untuk itu, undang-undang itu harus diubah, kata Sofjan di Jakarta, Selasa.

Menurut Sofjan, pengusaha tiada halangan jika sistem outsourcing dihapuskan walaupun ia masih digunakan di hampir semua negara di seluruh dunia.

Sistem itu akan menyebabkan kos pengeluaran meningkat dan syarikat pelaburan akan memilih negara mempunyai upah pekerja yang rendah untuk mengurangkan kos pengeluaran, katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain