Pemberontak Komunis Filipina Bunuh 11 Askar

MANILA: Gerila komunis Filipina pada Rabu membunuh 11 askar dan orang awam dalam satu serangan paling berani dalam tahun kebelakangan ini, kata pegawai tentera.

Tiga kenderaan tentera Filipina yang berkonvoi telah diserang hendap oleh pemberontak Tentera Rakyat Baru (NPA) berhampiran bandar gunung Tinoc, di pulau utama di Luzon, kata komander tentera dari utara Filipina, Mejar-Jeneral Rommel Gomez.

"Orang-orang ini adalah pengganas," kata Gomez kepada penyerang.

"Kami masih dalam operasi menjejaki mereka."

Seorang kapten tentera adalah antara 11 orang askar yang terbunuh dalam serangan awal pagi, kata jurucakap tentera Kolonel Loreto Maguddayao kepada AFP, dan seorang awam yang bermain dalam pancaragam tentera juga meninggal dunia.

Dua askar lain dan seorang lagi orang awam telah tercedera.

"Ini dianggap sebagai salah satu serangan paling berani oleh NPA di kawasan ini pada tahun-tahun kebelakangan ini," kata Maguddayao.

Sasaran jelas dibuat terhadap batalion komander tempatan, Leftenan-Kolonel Eugenio Batara, yang menyertai konvoi itu ketika memandu pulang ke kem selepas melawat sebuah pangkalan luar gunung tetapi tidak mengalami kecederaan, Maguddayao tambahnya.

Kira-kira 100 askar, anggota polis dan pembantu polis terbunuh dalam serangan NPA di seluruh negara sejak beberapa tahun lepas, kurang berbanding 184 pada tahun sebelumnya, kata pihak tentera.

NPA adalah unit bersenjata Parti Komunis Filipina, dan telah melancarkan salah satu pemberontakan komunisterpanjang di Asia sejak tahun 1969.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain