Presiden Perancis Mahu Peraturan Sempadan Eropah Diperketat - Dunia | mStar

Presiden Perancis Mahu Peraturan Sempadan Eropah Diperketat

PARIS: Presiden Perancis, Nicholas Sarkozy berkata, beliau akan menarik negara itu keluar dari zon sepadan bebas perjalanan di Eropah pada tahun depan sekiranya tiada sebarang tentangan terhadap masalah pendatang tanpa izin, dan sekiranya beliau dilantik semula dalam keanggotaan.

Sarkozy dalam ucapan kempennya pada Sabtu berkata, para anggota perlu memberikan presiden kepada Schengen dan juga pentadbiran yang baru, serta menghukum negara-negara anggota yang tidak mengikut peraturan.

Jika ia tidak berlaku dalam tempoh setahun, beliau berkata, “Perancis akan memastikan tanggungjawabnya dan meninggalkan (daripada menganggotai) Schengen.

Sarkozy mengambil serius terhadap isu imigresen sepanjang kerjayanya terutama semasa kempen pilihan raya pada April dan Mei.

Zone Schengen memudahkan rakyat anggotanya untuk mengembara di 25 negara-negara anggota.

Terdapat juga aduan mengatakan ia memudahkan pendatapan tanpa izin melepasi sempadan. - AP

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain