Pakistan Cari Syarikat Yang Boleh Sekat Laman Web - Dunia | mStar

Pakistan Cari Syarikat Yang Boleh Sekat Laman Web

ISLAMABAD: Pakistan mengiklankan kepada mana-mana syarikat untuk memasang sistem penapisan Internet bagi menyekat sehingga 50 juta laman web, dan tindakan itu membimbangkan golongan aktivis yang bebas bersuara terhadap tapisan pada masa ini daripada penyebarannya berleluasa.

Penggunaan Internet yang diakses oleh seramai 20 juta pengguna di Pakistan kurang terkawal berbanding dengan kebanyakan negara di Asia dan Arab, meskipun terdapat sekatan ke atas laman web pornografi dan mempunyai unsur penghinaan ke atas Islam.

Lain-lain yang berkaitan dengan aktiviti kumpulan pemisah atau kritikan terhadap tentera juga telah dan terus disekat.

Beberapa negara begitu terbuka terhadap rancangan mereka untuk mengenakan sekatan terhadap laman web sebagaimana yang dilakukan oleh Pakistan.

Kerajaan Pakistan pada bulan lepas telah menyiarkan iklan di akhbar dan laman web bagi meminta syarikat-syarikat atau institusi untuk membangunkan sistem sekatan dan penapisan Internet di negara itu.

“Mereka (kerajaan) telah pun menyekat banyak kandungan Internet dan sekarang mereka mahu menggunakan sistem secara besar-besaran yang hanya boleh mengehadkan dan mengawal wacana politik,” kata Pengarah Bytes for All Pakistan, Shahzad Ahmad yang mengadakan kempen kebebasan Internet.

“Kerajaan tidak ada kena-mengena dengan apa yang saya pilih untuk dilayari.”

Kerajaan Pakistan tidak menyenaraikan laman web yang telah disekat mahu pun menyatakan bilangannya atau senarai anggota yang menyertai jawatankuasa bagi menentukan mana-mana laman web untuk disekat.

Pihak Berkuasa Telekomunikasi Pakistan (PTA) telah mengarahkan 50 penyedia perkhidmatan Internet di negara itu untuk menyekat laman web tertentu.

Kesemua penyedia perkhidmatan Internet itu yang mendapat lesen daripada PTA harus mengikut arahan berkenaan. - AP

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain