Kapal Costa Yang Gagal Belayar Tiba Di Seychelles - Dunia | mStar

Kapal Costa Yang Gagal Belayar Tiba Di Seychelles

VICTORIA: Kapal Costa dengan muatan lebih daripada 1,000 penumpang yang gagal belayar tiba di Seychelles pada hari Khamis selepas tiga hari di berada di tengah laut.

Bot menangkap ikan tuna dari Perancis telah menunda Costa Allegra ke arah pelabuhan di Victoria, sambil ambulans, pasukan perubatan Palang Merah dan armada bas kecil menunggu ketibaan.

Costa Allegra, yang dimiliki oleh syarikat yang gergasi pecah setelah melanggar batu di Itali bulan lalu, mengalami kebakaran di bilik enjin yang memberi kesan terhadap bekalan kuasa utama kapal pada Isnin, mematikan enjin di perairan tempat lanun merayau-rayau.

Sebuah pasukan dari Costa Cruises, unit pelayaran gergasi Amerika Syarikat Karnival Corp, berlepas ke Costa Allegra pada hari Rabu untuk urusan penginapan hotel dan penerbangan seterusnya untuk 636 penumpang dan 413 anak kapal apabila mereka mendarat.

Lebih daripada 600 tempat duduk dan 400 bilik telah ditempah kata syarikat pelayaran.

Menurut Costa Cruises 376 daripada 627 penumpang telah menerima tawaran untuk meneruskan percutian mereka di Seychelles, di mana karnival bermula pada hari Jumaat. Penumpang lain akan terbang pulang.

Dengan jarak beberapa kilometer dari pelabuhan, bagasi penumpang telah dimasukkan ke kapal-kapal lain, dibawa ke darat dan dimuatkan dalam bas.

Penumpang, termasuklah empat kanak-kanak, dari 25 negara berbeza, dengan kontinjen terbesar iaitu Perancis seramai 127 dan 126 dari Itali. Terdapat juga 38 warga Jerman, 31 Britain, 13 Kanada dan lapan Amerika di atas kapal.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain