Taliban Serang Balai Polis Pakistan, Empat Terbunuh

PAKISTAN: Pengebom berani mati Taliban yang bersenjatakan senapang dan bom menyerang balai polis besar di barat laut Pakistan awal Jumaat, membunuh empat pegawai dalam serangan bertujuan membalas dendam kematian komander militan dalam mogok AS.

Serangan di bandar Peshawar adalah yang terkini dalam ketegangan keganasan di kawasan itu, yang menunjukkan bahawa militan Taliban Pakistan mengekalkan keupayaan untuk menyerang.

Tentera telah mendakwa berjaya dalam perjuangannya menentang militan, yang selama lima tahun berada di belakang keganasan negara ini, tetapi pemberontak terbukti berdaya tahan.

Peshawar kerap menjadi sasaran serangan militan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi kebanyakan telah diletupkan bom, tidak diselaraskan serangan di pusat bandar seperti serangan Jumaat.

Ketua Polis Bandar Imtiaz Asif berkata tiga militan memasuki kompaun selepas menyerang pintu pagar utama, kemudian meletupkan diri apabila polis membalas dengan tembakan, katanya.

"Mereka mahu menduduki balai polis ini, namun mereka gagal," katanya kepada pemberita.

Empat anggota polis terbunuh dan enam cedera dalam serangan itu, kata pegawai polis Sattar Khan.

Terdapat lebih daripada 370 anggota polis di balai pada masa serangan tersebut, kata Menteri Penerangan wilayah Iftikhar Hussain.

Bilangan anggota polis begitu tinggi kerana pihak berkuasa menghantar graduan akademi latihan polis ke stesen selama 18 bulan sebelum menempatkan mereka di pos-pos lain.

Jurucakap Taliban Pakistan Ahsanullah Ahsan memberitahu The Associated Press serangan tersebut telah dijalankan oleh kumpulan gabungan, Briged Abdullah Azzam.

Abu Zarar, seorang lelaki yang mendakwa menjadi jurucakap Briged Abdullah Azzam, juga memberitahu AP bahawa kumpulan itu akan melaksanakan serangan itu.

Beliau berkata ia adalah sebagai tindak balas kepada kematian salah satu daripada komander kumpulan itu, Badar Mansoor.

Mansoor berkhidmat sebagai penghubung utama antara Taliban Pakistan dan al-Qaeda.

Beliau mengetuai lebih 200 kumpulan pejuang Taliban Pakistan di kawasan puak Waziristan Utara, di mana beliau telah dibunuh.

Ahsan, jurucakap Taliban, menafikan kumpulan tersebut menjalankan serangan bom kereta yang mengorbankan 12 orang di luar terminal bas mini di Peshawar pada Khamis.

Militan sering menafikan menjalankan serangan yang membunuh orang awam, dan menyalahkan kerajaan Pakistan dan Amerika Syarikat.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain