Indonesia Tamatkan Monopoli Perniagaan Francais - Dunia | mStar

Indonesia Tamatkan Monopoli Perniagaan Francais

JAKARTA: Syarikat francais asing disyaratkan mempunyai lebih daripada satu rakan usaha sama tempatan di Indonesia menerusi peraturan baharu yang berkuat kuasa bulan ini.

Peraturan itu, antara lain, menetapkan francaisor asing tidak menyekat francaise induk dan tidak membuka premis mereka sendiri bagi mengelak monopoli pasaran serta menggalakkan persaingan.

Francaise syarikat asing kini dikawal oleh "francaise induk" tunggal, menyebabkan wujud monopoli, lapor The Jakarta Post yang memetik kenyataan Ketua Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Indonesia, Gunaryo, pada Rabu.

Gunaryo berkata peraturan baharu itu juga terpakai untuk francaise tempatan.

Pada masa ini banyak francaise tempatan, seperti kedai runcit, masih beroperasi dengan membuka premis mereka sendiri, serta tidak sahaja menjual produk masing-masing kepada pihak lain.

Laporan itu juga menyebut peraturan baharu itu juga memusatkan pendaftaran dan pengeluaran lesen francais kepada perniagaan asing dan tempatan oleh Kementerian Perdagangan.

Pada masa ini lesen untuk francais tempatan dikeluarkan oleh pihak berkuasa tempatan manakala permit untuk francais asing diluluskan oleh kerajaan pusat.

Data Jawatankuasa Francais dan Lesen Indonesia menunjukkan terdapat 1,114 francais tempatan dan asing di Indonesia sehingga lewat tahun lepas.

Bilangan itu dianggarkan meningkat sebanyak 15 peratus tahun ini, lebih tinggi daripada purata pertumbuhan tahunan sebanyak 11 peratus berikutan potensi kemasukan beberapa francais dari Amerika Syarikat, Malaysia, Korea Selatan, China, Jepun dan Australia.

Artikel Sebelum

Gempa Berskala 6.5 Gegarkan Solomon

Artikel Berikut

Penjara Di Honduras Terbakar : 100 Mati

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain