Pemuda Austria Mahu Tukar Nama Kepada 'Tomahawk', Bawa Kes Ke Mahkamah Eropah - Dunia | mStar

Pemuda Austria Mahu Tukar Nama Kepada 'Tomahawk', Bawa Kes Ke Mahkamah Eropah

VIENNA: Seorang lelaki Austria pada Rabu, berikrar untuk membawa kesnya ke mahkamah tertinggi di Eropah semata-mata mahu menukar nama keluarganya kepada 'Tomahawk' selepas mahkamah negara menolak permintaannya.

"Saya tidak berputus asa dan akan membawa perkara ini ke Mahkamah Hak Asasi Manusia di Eropah," pelajar berusia 22 tahun dari Lower Austria memberitahu akhbar harian, Kronen Zeitung.

"Sejak tahun 2007, saya telah menjadi orang baru. Saya mahu mengingatinya dengan menukar nama saya ... Saya memilih nama ini atas rasa hormat terhadap masyarakat asli Amerika. Mereka mengambil berat tentang alam semula jadi."

"Bagi mereka 'Tomahawk' merupakan peralatan serba guna yang digunakan dan juga membawa maksud kedamaian," katanya.

Pemuda ini sebelum ini memberitahu dia mampu untuk menukar nama pertamanya - laporan media yang belum disahkan mencadangkan nama Tiger yang digunakan bersama Herr (Mr) Tomahawk tetapi pihak berkuasa tempatan memberitahu bahawa peraturan yang ketat tidak membenarkan perkara seperti ini.

Beliau kemudiannya membawa kes ini ke mahkamah tertinggi di Austria, yang mana rayuannya telah ditolak bulan lalu, dengan menyifatkan perkataan itu sebagai "objek tidak bernyawa dan plaintif mengakui nama keluarga seperti itu tidak wujud di negara ini."

Pelajar ini diarahkan membayar kos sebanyak 610 euro ($778), sebagai hujah bahawa terdapat banyak nama keluarga orang-orang Austria sama dengan orang-orang objek, termasuk "Tisch" (meja), "Stuhl" (kerusi) dan "Zange" (playar) dan di Britain perubahan seperti ini akan dibenarkan.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Artikel Lain