Operasi mencari Mangsa Bot Karam Di Prigi, Jawa Timur Dihentikan Selasa - Dunia | mStar

Operasi mencari Mangsa Bot Karam Di Prigi, Jawa Timur Dihentikan Selasa

JAKARTA: Operasi mencari pendatang asing tanpa izin pencari suaka yang hilang dalam tragedi bot karam pada 17 Dis lepas di luar pantai Prigi, Trenggalek, Jawa Timur akan hanya diteruskan sehingga Isnin ini.

Operasi mencari akan hanya diteruskan selepas Isnin jika ada permintaan oleh pihak tertentu supaya ia diteruskan, kata ketua Jabatan Mencari dan Menyelamat (SAR) Jawa Timur Sutrisno kepada saluran TV, MetroTV pada Ahad.

Hari ini, katanya operasi itu menumpukan pencarian di kawasan Selat Bali hingga Mataram, Nusa Tenggara Barat membabitkan empat kapal tentera laut Indonesia.

Setakat ini pasukan mencari dan menyelamat telah menemui sejumlah 101 mayat mangsa kejadian itu manakala 49 lagi terselamat.

Lebih 150 pendatang tanpa izin itu, kebanyakannya terdiri daripada mereka yang berasal dari Timur Tengah, hilang apabila bot yang mereka naiki karam 30 batu nautika dari pantai Prigi, Jawa Timur pada 17 Dis ketika mereka dipercayai sedang cuba diseludup ke Australia.

Tidak dapat dipastikan dengan jelas jumlah sebenar penumpang di atas bot itu, namun berdasarkan maklumat penumpang yang selamat, pihak berkuasa Indonesia menganggarkan bot itu membawa antara 220 hingga 250 penumpang semasa kejadian berlaku. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Kepulangan Askar AS Disambut Dengan Tembakan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain