Saintis Temui Dua Planet Bersaiz Bumi - Dunia | mStar

Saintis Temui Dua Planet Bersaiz Bumi

NEW YORK: Saintis menemui dua planet bersaiz bumi yang berada di orbit bintang di luar sistem solar.

Penemuan itu memberi petanda positif dalam misi penerokaan mencari planet baru yang boleh didiami manusia selain bumi.

Saintis Pusat Kajian Astrofizik Harvard-Smithsonian, Francois Fressin berkata, penemuan itu membuktikan planet seperti itu wujud dan boleh dikesan.

Menurut beliau, kedua-dua planet itu tergolong sebagai planet terkecil dalam orbit bintang yang mengelilingi matahari dikesan setakat ini.

Saintis sejak sekian lama berusaha mencari planet berpotensi bersaiz bumi yang boleh didiami manusia dan mahluk bernyawa lain.

Penemuan Fressin itu dilaporkan dalam jurnal online - Journal Nature pada Selasa.

Satu daripada planet itu hanya tiga peratus lebih besar daripada ukur lilit bumi manakala satu lagi antara 10 peratus lebih besar dari bumi.

Kedua-dua planet itu dilaporkan mempunyai permukaan batu-batan yang mirip bumi. "Namun suhunya terlalu panas untuk membolehkan hidupan bernyawa tinggal kerana suhunya dianggarkan antara 815 hingga 426 darjah selsius," kata Fressin.

Beliau berkata, jika adapun tumbuhan atau hidupan bernyawa di planet itu, ia kemungkinan sebagai bakteria atau hidupan yang tidak diketahui.

Sejak NASA menjalankan misi mencari planet baru menerusi teleskop gergasi Kepler, agensi angkasa itu sudah menemui puluhan planet bersaiz bumi.

Namun penemuan Fressin itu adalah yang pertama mempunyai pengesahan, kata Alan Boss dari Institut Sains Carnegie di Washington.

Beliau juga salah seorang anggota pasukan saintis Kepler.

Artikel Sebelum

Remaja Australia Bunuh Penuntut India Dipenjara

Artikel Berikut

Terlibat Kemalangan Selepas Menang Lamborghini

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

Blok Azmin sertai Bersatu - Sumber