Bantuan Perubatan Untuk Mangsa Gempa Bumi Di Haiti - Dunia | mStar

Bantuan Perubatan Untuk Mangsa Gempa Bumi Di Haiti

KUALA LUMPUR: Persatuan Bantuan Perubatan Malaysia (MERCY Malaysia) menerima sumbangan bantuan kecemasan perubatan bagi mangsa gempa bumi di Haiti yang mengorbankan beribu-ribu orang pada 12 Januari.

Presidennya Dr Ahmad Faizal Perdaus berkata dana itu akan disalurkan terus kepada Haiti untuk digunakan oleh rakan Mercy Malaysia, Medical Emergency Relief International (MERLIN), yang kini sedang bertugas di Port-au-Prince.

"Menyediakan sumbangan cara ini adalah lebih cekap. Dana disalurkan terus kepada pasukan Merlin di sana dan ini adalah cara lebih baik untuk kita sumbang kepada mangsa gempa bumi tanpa menyebabkan kesesakan urusan logistik di Haiti," katanya dalam kenyataan di sini pada Rabu.

Pejabat Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu bagi Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (UN OCHA) melaporkan baru-baru ini bahawa kekurangan bahan bakar, kerosakan infrastruktur dan kemusnahan besar akibat gempa bumi yang menimpa rakyat Haiti menyukarkan usaha bantuan besar-besaran dilakukan, tetapi bantuan mula disampaikan kepada penerima.

Menurut Pengarah Program Merlin Pete Sweetnam, persatuan itu telah menghantar dua pasukan ke Haiti, dengan yang pertama pada Sabtu.

Gempa bumi 7.0 magnitud melanda Haiti yang mengorbankan beribu-ribu orang dan memusnahkan sekolah, hospital dan rumah. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Neymar terus kekal di PSG?