Jemaah Haji Diminta Manfaatkan Pusat Khidmat Pelanggan - Dunia | mStar

Jemaah Haji Diminta Manfaatkan Pusat Khidmat Pelanggan

MEKAH: Jemaah haji Malaysia hari ini diminta memanfaatkan kaunter Pusat Khidmat Pelanggan yang diwujudkan di tempat penginapan masingmasing bagi mengemukakan sebarang permasalahan atau kemusykilan agar dapat ditangani menerusi saluran yang betul.

Ketua Rombongan Haji Malaysia Mohd Salleh Abd Mubin berkata para jemaah boleh melaporkan tentang masalah yang dihadapi di bilik penginapan masing-masing seperti lampu tidak menyala atau paip bocor kepada kaunter itu supaya masalah berkenaan dapat dirujuk kepada pihak yang bertanggungjawab bagi tindakan segera.

Beliau berkata kaunter itu juga boleh dimanfaatkan bagi menyemak tempat penginapan saudara mara jemaah yang menginap di bangunan lain atau melaporkan kejadian anggota keluarga atau rakan sebilik yang tidak pulang ke bilik dan berkemungkinan sesat jalan.

"Segala laporan yang diterima akan dicatatkan bagi membolehkan kita mengetahui bentuk sesuatu masalah itu dari segi saiz di samping ia dianggap sebagai input atau maklum balas untuk kita terus memperbaiki mutu perkhidmatan kepada jemaah haji pada masa hadapan," katanya ketika ditemui petugas media Tabung Haji di sini.

Mohd Salleh berkata laporan yang dikemukakan kepada kaunter itu bagaimanapun tidak boleh dianggap sebagai rasa ketidakpuasan jemaah haji terhadap perkhidmatan yang diberikan oleh Tabung Haji, tetapi sebaliknya ia hanya sebagai kesempatan yang diberikan kepada para jemaah untuk merakamkan permasalahan yang mereka hadapi.

Beliau berkata lazimnya Tabung Haji akan mengedar borang soal selidik kepada setiap jemaah pada penghujung musim haji bagi membolehkan mereka mengemukakan pandangan serta maklum balas mengenai perkhidmatan yang disediakan oleh Tabung Haji.

"Pihak Tabung Haji sentiasa bersikap terbuka dalam menerima pandangan serta cadangan daripada jemaah haji dan menerusi borang soal selidik itu kita akan menggunakan input yang diberikan untuk membuat penilaian serta meningkatkan lagi perkhidmatan," katanya.

Beliau berkata borang soal selidik itu meliputi semua aspek perkhidmatan yang diberikan kepada jemaah termasuk dari segi penginapan, makanan, perkhidmatan kaunter, khidmat nasihat, kafeteria serta perkhidmatan yang diberikan semasa berada di Arafah, Mina dan Mudzalifah.

Mohd Salleh berkata pengalaman lepas menunjukkan bahawa persepsi jemaah haji terhadap perkhidmatan yang diberikan oleh Tabung Haji adalah baik serta memuaskan dan usaha akan sentiasa dilakukan bagi memperbaiki tahap itu pada masa depan. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Pemimpin APEC Bersepakat Pulih Ekonomi Dunia

Artikel Berkaitan

Artikel Lain