Ada Unsur Rasuah Dalam Tender Sukan Sea - Sumber - Sukan Ekstra | mStar

Ada Unsur Rasuah Dalam Tender Sukan Sea - Sumber

Diterbitkan: Ahad, 19 Februari 2017 8:35 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Dipercayai wujud elemen rasuah dan salah guna kuasa dalam isu tender pembekalan peralatan gimnastik untuk Sukan SEA 2017, menurut sumber di sini.

Menurutnya melalui satu siasatan dalaman yang dijalankan, dipercayai terdapat elemen rasuah dan salah guna kuasa berhubung permohonan dan kelulusan tender berkenaan.

Sumber berkata tender untuk pembekalan peralatan gimnastik yang ditutup pada Disember tahun lepas telah dibatalkan dan tender baharu dikeluarkan semula melalui Perbadanan Stadium Malaysia selepas sebulan.

"Walhal Kementerian Belia dan Sukan (KBS) sebelum ini telah melantik Malaysian Resources Corp Berhad (MRCB) bagi mengendalikan infrastruktur dan kemudahan untuk Sukan SEA," katanya kepada Bernama.

Menurut sumber, apabila sesuatu tender dikeluarkan, hanya spesifikasi sesuatu peralatan yang diperlukan akan dinyatakan dan bukan nama jenama.

"Persoalannya sekarang ialah mengapakah perkhidmatan MRCB tidak digunakan untuk peralatan sukan gimnastik apabila syarikat tersebut telah dilantik untuk mengendalikan infrastruktur dan kemudahan bagi Sukan SEA?" katanya.

"Dalam isu ini, didapati 'Bill Quantity' yang dikeluarkan oleh penender dikatakan telah menyatakan jenama yang dikehendaki yang mana boleh menjurus kepada ketidakpatuhan syarat," katanya.

Sumber itu menjelas bahawa perkara itu dipercayai dilakukan supaya syarikat yang mempunyai kepentingan boleh memberi sebut harga dengan harga yang berkurangan berbanding dengan syarikat-syarikat lain supaya syarikat tersebut dipilih.

"Perkara ini perlu dipandang serius dan tindakan perlu diambil segera sebelum terdapat individu menyalahgunakan kedudukannya untuk kepentingan diri sendiri.

"Malaysia akan menjadi tuan rumah Sukan SEA buat kali keenam dan kejadian seperti ini amat membimbangkan kerana khuatir akan mencemarkan imej sukan negara," katanya.

Pada 9 Februari lepas, KBS menegaskan isu kepincangan tender peralatan gimnastik untuk Sukan Sea 2017 seperti dilaporkan media adalah tidak tepat.

Tags / Kata Kunci: Sukan Sea 2017
   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan