Azizul, Muhammad Shah Sertai Pusingan Pertama Piala Dunia - Sukan Ekstra | mStar

Azizul, Muhammad Shah Sertai Pusingan Pertama Piala Dunia

Diterbitkan: Rabu, 2 November 2016 4:14 PM

Mohd Azizulhasni Awang menggigit pingat gangsa yang dimenanginya pada Sukan Olimpik Rio 2016.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pelumba muda, Muhammad Shah Firdaus Shahrom akan mengiringi pemenang pingat gangsa Sukan Olimpik Rio de Janeiro, Brazil, Mohd Azizulhasni Awang ke pusingan pertama Kejohanan Berbasikal Trek Piala Dunia di Glasgow, Scotland.

Ketua jurulatih skuad trek negara, John Beasley berkata beliau memberi peluang kepada Muhammad Shah menyertai kejohanan yang berlangsung dari 4 hingga 6 November itu, selepas pelumba muda tersebut berjaya meyakinkannya sewaktu latihan di Melbourne, Australia, beberapa bulan lepas.

"Tiada sasaran diletakkan untuk kedua-dua pelumba itu kerana saya mahu mereka menikmati kejohanan tersebut.

"Bagi saya, Muhammad Shah menunjukkan peningkatan yang baik sewaktu latihan dan harap dia akan menimba pengalaman berharga apabila bersaing dengan pelumba terbaik dunia di situ nanti," katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Apeldoorn, Belanda akan menganjurkan pusingan kedua Piala Dunia itu dari 11-13 November diikuti Cali, Colombia (17-19 Februari 2017) sebelum pusingan akhir dilangsungkan di Los Angeles, Amerika Syarikat (25-26 Februari 2017).

Mengenai prestasi semasa Mohd Azizul, Beasley berkata beliau gembira melihat peningkatan yang dilakukan pelumba yang digelar 'The Pocket Rocketman' terutama dari segi penambahan otot dan berat badan kerana beliau menyasarkan atlet kelahiran Dungun, Terengganu itu menyumbang emas di Sukan Olimpik Tokyo 2020.

Sementara itu, Beasley juga memaklumkan beliau telah memilih enam pelumba  muda iaitu empat lelaki dan dua wanita daripada skuad Majlis Sukan Negara untuk menjalani latihan intensif di Melbourne mulai bulan ini.

Tanpa mendedahkan nama pelumba terbabit, Beasley berkata latihan itu adalah antara persiapan awalnya untuk Sukan SEA 2017.

"Saya meletakkan harapan tinggi ke atas mereka untuk mencatat penamat podium sebagai permulaan karier mereka sebelum melangkah ke kejohanan yang lebih besar.

"Kami juga sudah memulakan program empat tahun ke arah Sukan Olimpik Tokyo selepas berakhirnya Sukan Olimpik Rio," kata Beasley. - BERNAMA
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan