Kos Sukan SEA, Para ASEAN Dianggarkan Lebih RM500 Juta - Sukan Ekstra | mStar

Kos Sukan SEA, Para ASEAN Dianggarkan Lebih RM500 Juta

Diterbitkan: Selasa, 18 Oktober 2016 5:55 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kos penganjuran dan persediaan atlet negara bagi temasya Sukan SEA Kuala Lumpur dan Sukan Para ASEAN pada tahun depan dianggarkan lebih RM500 juta, kata Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin.

Katanya, jumlah itu tidak termasuk RM30 juta untuk mengendalikan Program Podium serta peruntukan lain untuk Program Pembangunan Bola Sepak Negara (NFDP), Program Kita Juara, Hari Sukan Negara dan FIT Malaysia.

Justeru, beliau berharap Kementerian Belia dan Sukan akan menerima peruntukan mencukupi dalam pembentangan Bajet 2017 oleh Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Tun Razak, Jumaat ini.

"Saya menemui Najib minggu lepas untuk membentangkan perbelanjaan kementerian untuk sukan dan beliau nampak positif," katanya kepada pemberita selepas melepaskan peserta perlumbaan berbasikal Jelajah Malaysia yang bermula dari Dataran Merdeka pada Selasa.

Mengulas mengenai Jelajah Malaysia, katanya, perlumbaan tertua perlumbaan berbasikal itu merupakan platform baik untuk pelumba tempatan mengasah bakat. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan