Pingat Perak Terjun Cetus Ceria Kontinjen Malaysia - Sukan Ekstra | mStar

Pingat Perak Terjun Cetus Ceria Kontinjen Malaysia

Diterbitkan: Rabu, 10 Ogos 2016 1:04 PM

(Ubah saiz teks)

RIO DE JANEIRO: Kontinjen negara jelas lega sebaik gandingan penerjun, Pandelela Rinong dan Cheong Jun Hoong meraih pingat perak, pingat pertama Malaysia di Sukan Olimpik di sini pada Selasa (awal pagi Rabu waktu Malaysia).

Chef-de-mission Tan Sri Mohamed Al Amin Abdul Majid jelas gembira dengan detik membanggakan untuk Malaysia dan menganggap pingat perak itu mampu menyuntik semangat kontinjen negara selepas lima hari pertandingan.

"Bebanan saya hilang berikutan aksi cemerlang kedua-dua atlet wanita itu," katanya selepas menyaksikan kejayaan gandingan negara bersama Timbalan Menteri Belia dan Sukan Datuk M. Saravanan di Pusat Akuatik Maria Lenk di sini.

Katanya kejayaan itu mampu membakar semangat atlet lain untuk menampilkan persembahan terbaik dalam pertandingan yang begitu sengit di Sukan Olimpik.

"Saya ada bercakap dengan kedua-dua penerjun itu malam tadi dan memberitahu lima terjunan yang dilakukan hari ini mampu mengubah hidup mereka," katanya.

Menurut Mohamed Al Amin, skuad terjun negara perlu kekal tenang dan fokus dalam baki acara mereka kerana dianggap antara yang terbaik di dunia dan mampu memenuhi sasaran yang diletakkan kepada mereka.

"Akhirnya saya boleh memberitahu rakan Asean yang lain, kami sudah menang satu pingat," katanya sambil merujuk kepada dua emas yang dimenangi Thailand dan satu oleh Vietnam.

Selain itu, Indonesia dan Filipina, masing-masing telah memungut dua dan satu pingat perak.

Sementara itu, Saravanan yang tiba di sini dua hari lepas, berkata ia adalah detik bersejarah untuk sukan terjun dan negara selepas Pandelela menyumbang pingat gangsa di Sukan Olimpik London, empat tahun lalu.

"Ia adalah permulaan kepada buruan pingat emas Malaysia di Sukan Olimpik," katanya.

Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara Datuk Ahmad Shapawi Ismail berkata gandingan itu membanggakan Malaysia kerana berjaya meletakkan mereka dalam kalangan penerjun elit di pentas prestasi tinggi.

"Usaha mereka pasti akan memberikan suntikan semangat tambahan kepada atlet lain dalam buruan mendapatkan pingat," katanya.-- Bernama   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan