Malaysia Dapatkan Nasihat IOC, WHO Mengenai Isu Virus Zika - Sukan Ekstra | mStar

Malaysia Dapatkan Nasihat IOC, WHO Mengenai Isu Virus Zika

Diterbitkan: Ahad, 29 Mei 2016 3:11 PM

Tunku Imran

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Malaysia akan hanya mematuhi nasihat Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berhubung isu virus Zika yang melanda Brazil, yang akan menjadi negara tuan rumah Sukan Olimpik 2016.

Presiden Majlis Olimpik Malaysia (OCM) Tan Sri Tunku Imran Tuanku Jaafar berkata beliau percaya Rio de Janeiro selamat untuk semua atlet dan jawatankuasa penganjur telah mengambil langkah penting untuk menangani perkara itu.

"Kami akan dapatkan petunjuk dan nasihat daripada IOC dan WHO. Doktor bebas boleh berkata apa yang mereka suka, tapi saya berpendapat kita akan dapati  Brazil, khususnya Rio, akan mengatasi isu virus Zika.

"Nasihat saya ialah Rio mungkin berkeadaan sangat, sangat sihat, tapi bagi yang melakukan perjalanan di luar Rio, mereka perlu amat berhati-hati," katanya kepada pemberita pada majlis sambutan ulang tahun ke-25 SportExcel.

Sukan Olimpik 2016 dijadual berlangsung di Rio de Janeiro, Brazil dari 5 hingga 21 Ogos depan.

Sementara itu, WHO, dalam kenyataan terbarunya, menolak seruan agar Sukan Olimpik Rio dipindahkan atau ditangguhkan berhubung jangkitan Zika.

Menurut pertubuhan itu, ia "tidak akan mengubah dengan banyaknya" penyebaran virus itu, yang dikaitkan dengan kecacatan serius terhadap bayi yang baru dilahirkan.

Pada Sabtu, 150 saintis, doktor dan pejuang etika perubatan antarabangsa menulis sepucuk surat terbuka kepada WHO untuk meminta sukan paling berprestij di dunia itu dipindahkan daripada Rio de Janeiro atau ditangguhkan penganjurannya akibat virus tersebut.

Antara Februari dan April 2016, Kementerian Kesihatan Brazil merekodkan kebarangkalian 91,387 kes berkaitan virus Zika, manakala jumlah bayi yang dilahirkan dengan kecacatan berkaitan virus Zika ialah 4,908 pada April.

Tags / Kata Kunci: Zika
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan