Dua Lagi Atlet Negara Gagal Ujian Doping - Sukan Ekstra | mStar

Dua Lagi Atlet Negara Gagal Ujian Doping

Diterbitkan: Ahad, 29 November 2015 4:28 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Sukan negara kini dikejutkan dengan dua lagi kes doping melibatkan atlet bina badan dan angkat berat.

Persekutuan Angkat Berat Antarabangsa (IWF) telah menamakan Mohd Azril Huzairi Ramli, bagaimanapun identiti atlet bina badan masih lagi menjadi tanda tanya.

Setiausaha Persekutuan Bina Badan Malaysia (MBBF), Kamaruzaman Kadir mendakwa mereka tidak maklum berhubung insiden itu.

Difahamkan atlet bina badan terlibat gagal ketika menjalani ujian doping pada pertandingan yang disertainya baru-baru ini selepas mengambil makanan tambahan mengandundi bahan terlarang.

Bagi kes kedua pula, IWF telah menggantung Azril selepas air kencingnya didapati positif bahan terlarang, D-methamphetamin.

Azril mewakili Pahang dan memenangi dua pingat emas pada Sukma tahun lepas di Perlis.

Bagaimanapun, keputusan positif ujian yang dilakukan ke atas atlet bina badan itu yang ditunggu-tunggu.

Sementara itu, Presiden Persekutuan Angkat Berat Malaysia (MWF), Datuk Ong Poh Eng berkata, pihaknya akan melakukan sisatan dalaman berkaitan ujian doping Azril.

"Saya tidak mempunyai maklumat lagi, tetapi akan siasat mengenainya. Kami tidak akan biarkan perkara ini memburukkan imej sukan negara.

"Saya juga Naib Presiden IWF dan kami sentiasa mengutamakan persaingan sihat tanpa penggunaan sebarang bahan untuk meningkatkan pencapaian. Kami memandang serius perkara ini dan akan menjalankan siasatan dalaman," katanya.

Sabtu, Ketua Unit Agensi Anti Doping Kebangsaan Malaysia (Adamas), Nishel Kumar tidak memberi sebarang komen berkaitan kes atlet bina badan tetapi berkata mereka membantu siasatan melibatkan atlet angkat berat.

"Ini satu lagi kes baharu dan kami akan pantau serta lakukan susulan dengan badan induk supaya siasatan dalam dijalankan.

"Berkaitan kes atlet angkat berat, bahan yang diambil adalah dadah yang digunakan pada waktu santai," katanya.


Tags / Kata Kunci: doping , bina badan , angkat berat

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan