Ciclista Sports Sdn Bhd Penganjur Baharu LTdL 2016 - Sukan Ekstra | mStar

Ciclista Sports Sdn Bhd Penganjur Baharu LTdL 2016

Diterbitkan: Khamis, 12 November 2015 5:10 PM

Khairy (depan) bergambar bersama pegawai dan atlet selepas pelancaran ' Program Kita Juara' di Majlis Sukan Negara, Bukit Jalil pada Khamis. Foto: ROHAIZAT MD DARUS/ The Star.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Syarikat pengurusan acara berbasikal, Ciclista Sports Sdn Bhd dipilih sebagai penganjur perlumbaan berbasikal berprestij, Le Tour de Langkawi (LTdL) 2016, dengan kontrak selama dua tahun.

Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin ketika mengumumkan perkara itu berkata syarikat berkenaan yang diketuai Emir Abdul Jalal memperoleh geran penganjuran daripada Kementerian Belia dan Sukan (KBS) sebanyak RM11 juta.

Emir yang juga Ketua Pegawai Eksekutif LTdL edisi ke-21 tahun depan, bukan nama asing dalam perlumbaan tersebut kerana mempunyai pengalaman sebagai penganjur dari 2010 hingga 2014.

"Sebanyak empat syarikat memohon, namun satu menarik diri dan Ciclista dipilih kerana mempunyai kekuatan daripada aspek pengurusan acara serta berpengalaman luas dalam perlumbaan tersebut.

"Syarikat ini diterajui pihak berpengalaman dan mempunyai hubungan baik dengan UCI menerusi presiden komisar UCI," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan 'Bendera Cabaran Negara' oleh atlet kebangsaan kepada beliau, di Gimnasium II, Majlis Sukan Negara (MSN) pada Khamis.

Sebanyak 772 atlet daripada 38 jenis sukan, dipilih menjalani latihan fasa pertama 'Program Kita Juara' bersempena Sukan SEA 2017 di Kuala Lumpur.

Khairy berkata pemilihan penganjur baharu itu diputuskan oleh Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Jamil Salleh. 

Emir ketika dihubungi Bernama, berkata beliau sangat berterima kasih kepada KBS yang memberi kepercayaan kepada pihaknya mengembalikan kegemilangan perlumbaan berprestij itu dalam tempoh dua tahun akan datang.

"Selepas KBS membuka semula tawaran penganjuran LTdL, saya cuba menghantar kertas cadangan dan permohonan menerusi saluran betul," kata Emir, yang dilantik secara kontrak selaku Ketua Pegawai Operasi (COO) LTdL dengan MSN bagi penganjuran pada 2010-2014.

Emir menganggarkan perbelanjaan penganjuran perlumbaan tersebut melibatkan jumlah maksimum RM16 juta dan bagi menjaga reputasi perlumbaan berprestij itu, menjadi tanggungjawab pihak syarikatnya mencari dana tambahan.

Mengenai penyertaan pasukan bagi edisi akan datang itu, Emir berkata pihaknya menerima respons positif daripada pasukan-pasukan Pro Tour dan Benua.

"Setakat ini kami sedang berbincang dengan empat pasukan Pro Tour bagi perlumbaan tahun depan," katanya.

Tags / Kata Kunci: LTdL 2016 , Ciclista Sports Sdn Bhd
   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan