Sukan SEA: Skuad Bola Jaring Malaysia Ikat Singapura 35-35 - Sukan Ekstra | mStar

Sukan SEA: Skuad Bola Jaring Malaysia Ikat Singapura 35-35

Diterbitkan: Selasa, 2 Jun 2015 11:14 PM

Skuad bola jering negara kegembiraan selepas mencatatkan keputusan seri 35-35 dengan Singapura pada perlawanan bola jaring Sukan SEA Ke-28 di Stadium OCBC Arena Selasa malam. Foto: BERNAMA

(Ubah saiz teks)

SINGAPURA: Skuad bola jaring negara berjaya mengikat Singapura selepas seri 35-35 walaupun mendapat saingan sengit daripada musuh tradisi itu pada perlawanan ketiga saingan Sukan SEA Singapura di Arena OCBC, Hab Sukan Singapura, pada Selasa.

Singapura bermula garang apabila berjaya mendahului Malaysia pada suku pertama dengan 13-8 dan terus menambah sembilan mata pada suku kedua untuk mengatasi Malaysia 22-19.

Selepas rehat, sokongan padu penyokong tempatan terus memberi semangat kepada pasukan tuan rumah untuk mendahului Malaysia pada suku ketiga dengan kelebihan lima mata.

Skuad negara bimbingan Aminah Saari tidak cepat mengalah sebaliknya berjaya menguasai suku terakhir dengan menambah 11 mata berbanding Singapura yang hanya menambah lima mata untuk keputusan seri 35-35.

"Bagi saya pasukan negara telah berjaya mencipta kemenangan besar apabila mereka berjaya mematahkan perang psikologi yang dilakukan oleh penyokong Singapura yang membuat bising hari ini," katanya kepada pemberita di sini.

Aminah berkata beliau telah menjangkakan perkara seperti itu akan berlaku dan telah mengingatkan pemain agar terus fokus kepada perlawanan tanpa mempedulikan apa yang berlaku di luar gelanggang.

"Saya tidak sangka pemain kita mempunyai kekuatan mental yang tinggi dan mereka telah berjaya membuktikan sesuatu yang besar malam ini," katanya.

Menurutnya, beliau percaya bahawa kejayaan malam ini merupakan penanda aras bahawa pasukan negara semakin matang dan mempunyai peluang cerah untuk berjaya dalam acara yang kembali dipertandingkan dalam temasya Sukan SEA selepas 14 tahun. 

Malaysia adalah pemenang pingat emas pada edisi 2001 di Kuala Lumpur.

Sementara itu, ketua kontinjen negara (CDM), Datuk Seri Mohamad NorzaZakaria, yang hadir menonton perlawanan tersebut, berkata beliau kagum dengan kesungguhan pemain apabila berjaya mengikat pasukan Singapura dengan keputusan seri 35-35 biarpun mendapat tentangan sengit sejak awal perlawanan.

"Sekiranya pemain dapat mengekalkan corak permainan yang sama, saya yakin bahawa mereka mampu meraih pingat emas dan semangat ini seharusnya dicontohi oleh semua atlet yang mengambil bahagian di Sukan SEA Singapura," katanya.

Beliau berkata pihaknya juga akan berusaha membawa seramai mungkin penyokong Malaysia pada perlawanan berikutnya bagi menyuntik semangat pemain negara.-BERNAMA

Tags / Kata Kunci: bola jaring , sukan SEA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan