Masa Depan Atlet Terjejas Jika Terlibat Masalah Disiplin, Vandalisme - KJ - Sukan Ekstra | mStar

Masa Depan Atlet Terjejas Jika Terlibat Masalah Disiplin, Vandalisme - KJ

Diterbitkan: Ahad, 24 Mei 2015 3:38 PM

Jaguh Badminton Negara, Datuk Lee Chong Wei bersama kontijen lain yang akan beraksi pada Sukan Sea Singapura ketika mendengar amanat Menteri Belia Dan Sukan Khairy Jamaluddin Abu Bakar di Majlis Penyerahan Jalur Gemilang Kepada Kontijen Malaysia di Palm Garden Hotel, Ahad.

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Masa depan atlet dalam program pembangunan sukan akan terjejas sekiranya mereka didapati melakukan kerosakan atau terlibat dalam masalah displin semasa menyertai Sukan SEA ke-28 di Singapura, Jun ini.

Amaran keras itu dikeluarkan Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin susulan kontinjen negara didenda berjumlah RM146,118 oleh pihak penganjur ketika temasya Sukan Asia di Incheon, Korea Selatan dan Sukan Komanwel di Glasgow, Scotland, tahun lepas.

"Kita bukan hanya akan mengambil tindakan terhadap atlet itu sendiri tetapi juga mereka perlu ingat masa depan mereka dalam program pembangunan sukan akan turut terjejas," katanya ketika berucap pada majlis penyerahan Jalur Gemilang kepada kontinjen negara ke Sukan SEA di sini, Ahad.

Pada sidang media kemudiannya, beliau berkata perkara yang menjadi kerisauan adalah tuan rumah Singapura tidak menyediakan perkampungan sukan sebaliknya menempatkan atlet di hotel sekitar bandar itu mengikut acara sukan yang disertai mereka.

Katanya, keadaan ini menyebabkan atlet lebih terdedah dan lebih mudah untuk terjebak dalam masalah disiplin sekiranya mereka tidak pandai menjaga diri dan maruah negara yang dibawa ketika temasya dwitahunan itu.

"Kita mengambil serius perkara ini kerana tidak mahu ada kerosakan kepada kemudahan dan bilik-bilik penginapan dan sebagainya. Kita mahu supaya atlet Malaysia dapat mewakili negara dengan penuh dedikasi dan bermaruah atas padang dan di luar padang.

"Kali ini atlet menginap di bilik hotel dan Ketua Kontinjen (Datuk Seri Mohamad Norza Zakaria) juga telah memberi amaran agar atlet tidak membenarkan orang luar masuk ke bilik penginapan mereka. Bilik-bilik hotel mesti dianggap sebagai kemudahan sukan bagi kita.

"Kita tahu Singapura dekat, dan atlet kena ingat ini bukan cuti-cuti mereka.

Kita kena betul-betul monitor sebab kebarangkalian keluarga atau kawan-kawan yang ada Singapura dan kita tidak mahu mereka ini mengganggu atlet yang terlibat dalam temasya ini," katanya.

Beliau turut menegaskan agar semua atlet tidak mengambil sebarang makanan atau ubat-ubatan tambahan tanpa merujuk kepada pakar dari Institut Sukan Negara (ISN) dan Agensi Anti Doping Malaysia (Adamas).

"ISN dan Adamas sudah buat saringan dan semua atlet bebas dan tiada satu pun yang gagal ujian kali ini. Saya mahu jadikan Sukan SEA ini bebas daripada isu doping," katanya.

Sejumlah 658 atlet dan 206 pegawai akan membawa cabaran negara ke temasya Sukan SEA di Singapura bermula 5 hingga 16 Jun ini.

Sebanyak 36 jenis sukan melibatkan 402 acara akan dipertandingkan di temasya Sukan SEA kali ini.

Kontinjen negara mengambil bahagian dalam 35 jenis sukan yang melibatkan 355 acara terdiri daripada 178 acara lelaki, 145 acara wanita dan 12 acara campuran dan terbuka.-- Bernama


Tags / Kata Kunci: Sukan SEA , Khairy Jamaluddin , vandalism
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan