Kerjasama Terengganu, Singapura Wujud Pasukan Lumba Basikal Baharu - Sukan Ekstra | mStar

Kerjasama Terengganu, Singapura Wujud Pasukan Lumba Basikal Baharu

Diterbitkan: Khamis, 16 April 2015 8:03 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA TERENGGANU: Terengganu dan Singapura menjalin kerjasama strategik dalam pembangunan sukan berbasikal dengan menubuhkan pasukan lumba basikal, 'Pro Development Project.'

Program pembangunan tersebut merupakan usahasama pertama antara kedua-duapihak itu dalam melahirkan barisan pelumba profesional pada masa depan.

Koordinator pasukan, Nasaruddin Wan Idris memberitahu Bernama pada Khamis bahawa pasukan perintis itu akan dilancarkan di Shimano Cycling World di Hab Sukan Singapura, Sabtu ini.

Beliau berkata projek pembangunan itu merupakan hasil kerjasama antara Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT), Persatuan Lumba Basikal Negeri Terengganu (PLBNT) dan beberapa penaja dari Singapura.

Buat permulaan, katanya, enam pelumba berumur antara 16 dan 18 tahun telah dipilih bagi musim 2015 iaitu empat pelumba dari Terengganu manakala dua dari Singapura.

Beliau berkata kumpulan perintis itu akan menyertai Jelajah Persahabatan di Thailand dari 2 hingga 5 Mei ini.

Pasukan itu akan diiringi oleh pengurus pasukan, Loh Keng Wah, yang merupakan bekas pelumba kebangsaan Singapura dan ketua jurulatih Terengganu, Syed Mohd Hussaini Syed Mazlan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan