MSN Persiap Pelan Perancangan Pembangunan Sukan Jangka Panjang

Diterbitkan: Sabtu, 21 Mac 2015 11:29 PM

Ahmad Shapawi Ismail (kiri) menyampaikan Anugerah Tokoh Sukan kepada Pengarah Pembangunan Pelajar, Hal Ehwal Pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Dr Mohd Bahrin Othman pada Majlis Anugerah Sukan 2014 UiTM, Sabtu.

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM:  Majlis Sukan Negara (MSN) akan menyiapkanpelan Rancangan Pembangunan Sukan Jangka Panjang (Blueprint) 2015-2022, membabitkan 19 jenis sukan teras di negara ini.

Ketua Pengarah MSN Datuk Ahmad Shapawi Ismail berkata menerusi pelan itukesemua program latihan sukan akan dapat diselaraskan secara berstruktur bagi merealisasikan hasrat kerajaan untuk membangunkan sukan secara holistik dariperingkat akar umbi sehingga ke peringkat yang lebih tinggi.

"Kami akan menyiapkan draf pertama pada penghujung bulan ini dan draf ini akan dikemukakan kepada pihak berkepentingan iaitu Kementerian Pelajaran Malaysia, Majlis Sukan Negeri dan Persatuan Sukan Kebangsaan untuk diteliti.

"Lanjutan daripada itu, MSN akan menghasilkan draf akhir untuk dikemukakan kepada Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin selewat-lewatnya Jun ini,"katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis Anugerah Sukan UiTM 2014 disini, Sabtu.

Turut hadir Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar) UiTM Prof Datuk DrAbdullah Mohamad Said.

Ahmad Shapawi berkata pelan pembangunan itu menumpukan kepada lima perkara utama iaitu pembangunan atlet, kejurulatihan, pembangunan pertandingan sukan domestik dan antarabangsa, pembangunan pusat latihan dan pembangunan organisasi sukan berkenaan.

Antara sukan yang terlibat ialah angkat berat, badminton, olahraga, akuatik,memanah, menembak dan sukan layar.

"Pelan ini merupakan antara proses transformasi sukan Malaysia dalam memacu kecemerlangan sukan dan melahirkan atlet berprestasi tinggi seperti yang disarankan Menteri Belia dan Sukan," katanya.

Terdahulu pada majlis itu, Ahmad Syukri Abdul Aziz atlet sukan perahu layar dinobatkan olahragawan UiTM manakala olahragawati disandang Muslifah Zulkifli (menembak). 

Tags / Kata Kunci: MSN , Datuk Ahmad Shapawi Ismail

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan