Bajet 2015 Ke Arah Negara Bersukan - KJ - Sukan Ekstra | mStar

Bajet 2015 Ke Arah Negara Bersukan - KJ

Diterbitkan: Jumaat, 10 Oktober 2014 10:23 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Peruntukan besar yang diberikan kepada Kementerian Belia dan Sukan bukan sahaja memacu Malaysia ke arah negara bersukan tetapi melahirkan golongan belia yang berpotensi tinggi.


Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin berkata, peruntukan tersebut mencatatkan peningkatan yang begitu mendadak sekali daripada RM700 juta kepada hampir RM1 bilion.

"Kita terima tambahan (peruntukan) RM103 juta untuk sukan, tambahan RM320 juta untuk pembangunan belia yang meliputi program baharu menggantikan PLKN.

"Bagi saya ia satu bajet yang begitu besar... memberi tanggungjawab yang begitu besar kepada sektor belia dan juga sukan," katanya.

Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau berkata beliau turut berterima kasih di atas keprihatinan Perdana Menteri menyediakan inisiatif baharu berkaitan belia seperti mewujudkan skim perumahan belia yang mampu menarik minat golongan muda.

"Saya rasa ia satu permulaan dan pakej yang baik. Sekiranya skim ini berjaya maka kita akan minta tambahan (peruntukan) lagi," katanya.

Jelas beliau, skim tersebut merupakan pakej yang menarik, bukan hanya meliputi jaminan yang diberikan terhadap pinjaman tetapi bantuan kerajaan untuk meringankan beban bayaran bulanan perumahan bagi tempoh dua tahun pertama.

"Mana lagi kita hendak cari orang bayar pinjaman perumahan kita," katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Datuk Sieh Kok Chi berkata, sukan teras memang memerlukan satu program khusus untuk dibangunkan semula selepas prestasi buruk pada kedua-dua temasya sukan itu," kata Sieh.

Timbalan Presiden Persatuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM), Datuk Naim Mohamad pula menyifatkan penyenaraian sukan berbasikal sebagai salah satu sukan tumpuan adalah penghormatan untuk badan induk itu.

"Bukan sahaja atlet elit sekarang akan diperkemas dan dihalusi, tetapi bakat muda yang berjaya mengharumkan nama negara akan ditingkat dan diserapkan ke dalam skuad elit bagi mengharumkan nama negara di pentas dunia," katanya.

Tags / Kata Kunci: Menteri Belia dan Sukan , basikal , MOM
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan