Sukan Asia: Kurang Sengat Punca Skuad Takraw Tewas - Sukan Ekstra | mStar

Sukan Asia: Kurang Sengat Punca Skuad Takraw Tewas

Diterbitkan: Rabu, 24 September 2014 4:22 PM

Aksi pemain-pemain Malaysia ketika bertemu Indonesia pada Rabu.

(Ubah saiz teks)

INCHEON: Percaturan kurang 'menyengat' menjadi punca utama kekalahan skuad sepak takraw lelaki negara di Temasya Sukan Asia ke-17 setelah tunduk 1-2 kepada Indonesia pada aksi pembuka tirai Kumpulan B di Bucheon Gymnasium pada Rabu.

Kebanyakan daripada pemain negara merupakan pemain baharu yang kurang berpengalaman, malah ada antara mereka membuat penampilan pertama dan tidak pernah beraksi di kejohanan besar seperti Sukan SEA.

Pada aksi regu pertama, pemain negara yang dianggotai Mohamad Fadzli Muhammad Roslan, Izurin Refin dan Amirul Zazwan Amir kalah 0-2 dengan kutipan mata 19-21, 14-21 kepada regu Indonesia (Saiful Rijal/Victoria EkaPrasetyo/Syamsul Hadi) dalam masa 48 minit.

Pasukan negara kembali ceria apabila regu kedua (Mohd Zamree MohdDahan/Mohammad Syahir Mohd Rosdi/Mohd Syazreenqamar Salehan) menyumbang mata pertama biarpun terpaksa berkerja keras selama 1 jam dua minit untuk menundukkan regu Indonesia yang dibarisi Nofrizal-Yudi Purnomo/Abrian SihabAldilatama/Yovi Hendra Utama dengan mata 22-20, 25-23.

Namun kegembiran Malaysia tidak bertahan lama apabila regu ketiga yang dibarisi Ahmad Aizat Mohd Nor Azmi/Mohd Kamal Alfiza Shafie/ZuleffendiSumari gagal meneruskan rentak kemenangan selepas tewas 0-2 dengan mata 11-21,21-23 kepada regu Indonesia (Husni Uba/Syamsul Akmal/Hendra Pago) juga dalam masa 48 minit.

Jurulatih negara Jamaluddin Hassan berkata anak buahnya gagal mengguna sebaik mungkin peluang yang terhidang di depan mata menyebabkan Malaysia gagal meraih mata.

"Ini bukan bermakna saya menyalahkan pemain kerana mereka telah berusaha dengan bersungguh-sungguh dan kebanyakan daripada barisan pemain yang beraksi kali ini terdiri daripada pemain baharu yang kurang berpengalaman jika dibandingkan dengan pasukan Indonesia," katanya kepada pemberita.

Beliau berkata beberapa kelemahan dapat dilihat pada pemain apit kiri dan apit kanan dan ia harus segera diperbaiki sebelum bertemu China pada Khamis.

"Kita gagal menamatkan beberapa serangan yang boleh disifatkan 'bola mati' dan peluang tersebut telah diguna sebaik mungkin oleh pasuakn Indonesia yang sentiasa menunggu peluang bagi mendapat mata," katanya.

Mengulas mengenai perlawanan dengan China, Jamaluddin berkata Malaysia perlu menang jika ingin mara ke suku akhir kerana hanya dua pasukan terbaik kumpulan layak ke peringkat seterusnya.

Malaysia dijangka berhadapan saingan sukar di peringkat suku akhir apabila tidak dapat mengelak daripada bertemu musuh tradisi mereka iaitu Thailand.

Jurulatih Indonesia, Muhammad Syukur Saing berkata Malaysia tidak kurang hebatnya berbanding Indonesia cuma nasib lebih menyebelahi pasukan 'Garuda'.

"Pemain Malaysia mempunyai kelebihan tersendiri walaupun dibarisi pemain baharu. Kelebihan dapat dilihat pada pemain tekong regu kedua yang dilihat berbakat," katanya. 

Tags / Kata Kunci: sepak takraw , sukan asia
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan