Raih Pingat Emas, Hadiah Aidilfitri Paling Bermakna - Hafifi - Sukan Ekstra | mStar

Raih Pingat Emas, Hadiah Aidilfitri Paling Bermakna - Hafifi

Diterbitkan: Ahad, 3 Ogos 2014 12:11 AM

Atlet angkat berat negara Mohd Hafifi Mansor (kiri) dan Mohd Zulhelmi Pisol menunjukan pingat yang dimenangi ketika sambutan skuad angkat berat di KLIA di sini, malam ini. Mohd Hafifi memenagi emas dalam acara angkat berat 69kg manakala Mohd Zulhelmi memangi perak dalam acara 56kg di Sukan Komanwel Glasgow baru-baru ini.- foto BERNAMA

(Ubah saiz teks)

SEPANG: Pemilik pingat emas acara angkat berat Sukan Komanwel 2014, Mohd Hafifi Mansor mengakui Aidilfitri kali ini paling bermakna baginya sekalipun berjauhan daripada keluarga demi memperjuangkan nama Malaysia di Glasgow, Scotland. 

Penyumbang pingat emas pertama kontinjen negara itu berkata beliau bangga kerana berjaya menepati sasaran meraih emas bagi kategori 69kg.
 
"Saya berasa lega kerana telah raih pingat emas namun secara peribadinya ada sedikit rasa tidak puas hati dengan angkatan yang saya dilakukan di sana," katanya kepada pemberita sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di sini malam ini.

Mohd Hafifi, 24, yang mengambil bahagian dalam kategori 69kg, menampilkan aksi cemerlang dengan jumlah angkatan 305kg menerusi snatch 135kg dan clean & jerk 170kg pada final di Scottish Exhibition and Conference Centre Precint, Scotland.

Mohd Hafifi berkata beliau berhasrat mahu meraih lebih banyak pingat emas terutamanya pada Sukan Asia di Incheon, Korea Selatan pada September ini dan Sukan Komanwel akan datang.
 
Sementara itu, mengulas tentang pencapaian atlet pelapis Mohd Zulhelmi Pisol yang meraih pingat perak acara angkat berat bagi kategori 56kg, Mohd Hafifi menyifatkan kejayaan itu di luar jangkaan dan sangat membanggakan.
 
"Kejayaan Zulhelmi menunjukkan atlet pelapis kita mempunyai peluang cerah dalam arena ini dan bakal mengharumkan nama negara pada masa akan datang," katanya.

Mohd Zulhelmi, 21, meraih pingat perak bagi kategori 56kg dengan jumlah angkatan 245kg.

Atlet yang berasal dari Pulau Pinang itu membuat angkatan 108kg dalam acara snatch dan 137kg bagi clean and jerk.

Tags / Kata Kunci: angkat berat , Mohd Hafifi , Sukan Komanwel
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan